ΤΟΠΙΚΑ

Ρολά σε παιδικούς σταθμούς!

ρολά-σε-παιδικούς-σταθμούς-725296

Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νάνος, Ριζόπουλος, Νίκου και Κοντάκης καταγγέλλουν ότι τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, δύο από τους 13 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ / ΔΗΠΕΘΕ) δεν θα ανοίξουν λόγω έλλειψης προσωπικού!!!

Οπως μάλιστα διευκρινίζουν οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, οι σταθμοί που κατεβάζουν ρολά είναι ο Α’ Παιδικός Σταθμός Νέας Ιωνίας και ο Παιδικός Σταθμός «Ναϊάδες» στη συνοικία Χρυσοχοίδη. Στην ίδια επερώτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου καταγγέλλουν ακόμη ότι μόλις το 50% των αναγκών για τη φιλοξενία παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα ικανοποιηθεί, αφήνοντας τους γονείς από τα υπόλοιπα παιδιά στα κρύα του… λουτρού.

Ειδικότερα ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης των δημοτικών σύμβουλων που κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Συνεχώς μειούμενος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μας. Πιο συγκεκριμένα, για τη νέα περίοδο 2013 – 2014, περίπου 580 είναι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους 11 παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, ενώ στους 4 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ θα παρακολουθήσουν περίπου 150 παιδιά, συνολικά δηλαδή περίπου 730, καλύπτοντας γύρω στο 50% των αναγκών. Ακόμη, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν θα λειτουργήσουν δυο παιδικοί σταθμοί (Α΄ Παιδικός σταθμός Ν. Ιωνίας και ο Παιδικός Σταθμός «Ναϊάδες» στη συνοικία Χρυσοχοϊδη) από τους 13 που λειτουργεί το ΔΟΑΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.

Οι ανάγκες, και στην πόλη μας, στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Υπάρχουν οικογένειες που δεν κάνουν καθόλου αίτηση γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα τροφεία, που φτάνουν έως και τα 160 €, βάση του τιμολογίου του Δήμου Βόλου, που διατηρεί τις ίδιες επιβαρύνσεις και εφέτος, παρά τη δραματική μείωση του εισοδήματος και την ανεργία που έχει πλήττει τη λαϊκή οικογένεια η αντιλαϊκή – φορομπηχτική πολιτική. Μέσα σ΄ αυτή την κατάσταση προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια η απόφαση της δημοτικής αρχής και Νομικών Προσώπων να ζητούν, εκβιαστικά, από τις οικογένειες να προκαταβάλουν τα τροφεία του Ιουλίου, για όσους τα παιδιά τους συνεχίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην νέα περίοδο 2013- 14. Επισημαίνουμε επίσης ότι στον αέρα βρίσκεται η επιδότηση για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, γιατί δεν υπάρχει σχετική απόφαση ενώ αποτελεί σημαντικό έλλειμμα η μη λειτουργία παιδικών σταθμών στις πολυπληθείς δημοτικές ενότητες Αισωνίας και Ιωλκού. Επίσης το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς θα επιδεινωθεί, αφού ενδεχομένως θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις στο μόνιμο προσωπικό.

Η παραπάνω κατάσταση, που στερεί από τα νήπια το δικαίωμα στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργική απασχόληση και φέρνει σε αδιέξοδο τις λαϊκές οικογένειες των νέων ζευγαριών είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και την Ε.Ε. Η πολιτική αυτή βρίσκει την αποδοχή και στήριξη από τους αιρετούς στην Τοπική Διοίκηση και την ΚΕΔΕ, αφού όχι μόνο δε συγκρούονται μ’ αυτή την πολιτική, αλλά με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης, εμπορευματοποιούν ή κλείνουν κοινωνικές δομές, επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ή τις λειτουργούν με τη μορφή των κοινωνικών επιχειρήσεων ή της κοινωνικής οικονομίας, που είναι η άλλη όψη της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής πολιτικής.

Επερωτάται, καταγγέλλει, η δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει και ποιες πρωτοβουλίες θα αναπτύξει για:

  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των οικογενειών, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
  • Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στην πόλη μας και για να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου