ΤΟΠΙΚΑ

Σκληρότερη επίθεση από τον Κ. Λούλη

σκληρότερη-επίθεση-από-τον-κ-λούλη-723563

Μία ημέρα μετά το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο εξώδικου του γνωστού αλευροβιομήχανου Κώστα Λούλη προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο για αλλοίωση της δωρεάς του ύψους 300.000 ευρώ και με αιχμές για κακή διαχείριση των χρημάτων, ο επιχειρηματίας, μιλώντας στην εφημερίδα, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας «θλίψη και αηδία» για τη στάση της τοπικής Εκκλησίας και για όσα συνέβησαν γύρω από την πρόθεσή του να βοηθήσει, τιμώντας τη μνήμη της μητέρας του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ο Κ. Λούλης διερωτήθηκε πως η Τρόικα να μην τηρεί διστακτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, «όταν ακόμη και οι Μητροπολίτες προχωρούν σε κομπίνες, κάνοντας «ρόμπα» τη χώρα μας».

Ο βιομήχανος διευκρίνισε ότι δεν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ανάκληση της δωρεάς των 300.000 ευρώ (100.000.000 δρχ. το 2000), στην οποία είχε προχωρήσει στη μνήμη της μητέρας του Εύης Λούλη. Μέσω της εφημερίδας κάλεσε χθες τον Μητροπολίτη να συναινέσει, ώστε το ποσό –έστω και τώρα- να δοθεί σε άπορους, ανέργους, οικογένειες που κινδυνεύουν με έξωση, με διαδικασίες τις οποίες προτείνει να αναλάβουν δύο κυρίες μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, η μία Πρωτοδίκης και η δεύτερη προϊσταμένη της Εφορίας.

Θα προσφύγει, ωστόσο, όπως πρόσθεσε στη Δικαιοσύνη –εφόσον μετά το δημοσίευμα του αποκλειστικού δημοσιεύματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις δεν προκληθεί αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση- για δύο μείζονα, όπως είπε, ζητήματα τα οποία χρίζουν διερεύνησης.

Το πρώτο, για την επιδότηση θέσεων εργασίας με ευρωπαϊκά κονδύλια ενός «Ιδρύματος» που είναι απολύτως αδρανές και «συνεπώς η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό κατά την άποψή μας, δεν είναι σύννομη, δεδομένου δε ότι εμπλέκεται σ’ αυτή, πάντοτε εν αγνοία μου, το όνομα μου» και το δεύτερο για την αυθαίρετη και παράνομη χρήση του ονόματος της συζύγου του, η οποία φέρεται ως η ταμίας του «Ιδρύματος», εν πλήρη αγνοία της.

«Από άμβωνος ακούμε διαρκώς τον δεσπότη να περιγράφει τη θλίψη του για το κοινωνικό πρόβλημα της χώρα μας και να καλεί τους πιστούς σε αλληλεγγύη και οικονομική βοήθεια. Αν σέβεται το ράσο που φοράει, τη μνήμη της μητέρας μου και όσους πιστούς καλεί να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, τότε τον καλώ να δώσει την συγκατάθεσή του, ώστε τα χρήματα να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη», είπε, εκφράζοντας, ωστόσο, την άποψη ότι τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί.

«Αν μας στύψουν το μυαλό όλων στη Μαγνησία, θα είναι μια σταγόνα από το μυαλό του Ιγνάτιου», ανέφερε ο επιχειρηματίας, χαρακτηρίζοντας ευφυέστατο τον επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας.

«Ας δοκιμάσει κάποιος να συναντηθεί για μισή ώρα μαζί του, θέτοντας του το ζήτημα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα είναι αρνητικός απέναντί του και επικριτικός. Στο δεύτερο δεκάλεπτο θα «σπάσει» και θα δείχνει κατανόηση σε όσα λέει ο Μητροπολίτης. Μόλις η μισή ώρα συμπληρωθεί θα του φιλήσει το χέρι, θα βγάλει τα ψιλά από την τσέπη του και θα του τα δώσει. Οποιος μετά από αυτή τη συνάντηση δει εμένα θα με φτύσει… για όσα είπα σε βάρος του.

Τον θαυμάζω ως προς αυτή την ικανότητά του και του βγάζω το καπέλο. Κατάφερα σε δύσκολες εποχές να δραστηριοποιηθώ στα Βαλκάνια περιτριγυρισμένος από κλέφτες, λωποδύτες, απατεώνες, ψεύτες. Και όμως εκεί στάθηκα όρθιος», λέει με νόημα ο γνωστός βιομήχανος.

«Εξαπατήθηκα…»

Ο κ. Λούλης υποστήριξε ότι έπεσε θύματα εξαπάτησης, δίχως να μπορεί να πιστέψει ότι αυτό συνέβη σε βάρος του από την Εκκλησία, όταν κανείς σε μια μακρόχρονη και σε δύσκολες συνθήκες επιχειρηματική πορεία δεν κατάφερε, αν και προσπάθησε, να τον κοροϊδέψει.

«Για μένα –είπε- ο Θεός είδε τις προθέσεις μου και πού ήθελα να κατευθυνθούν τα χρήματα της δωρεάς. Αν έχει φόβο Θεού και πιστεύει, ας πάρει ο Μητροπολίτης την αμαρτία και ίσως μετά θάνατο καθίσουμε και οι δυο κάτω από έναν πλάτανο να το συζητήσουμε…».

Δείχνοντας σε κάθε λέξη του έντονα χολωμένος από τη στάση του Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο κ. Λούλης συμπλήρωσε ότι υπερεκτίμησε τον κ. Ιγνάτιο, νομίζοντας ότι έβλεπε στα μάτια του τον μακαριστό Χριστόδουλο, ο οποίος «έλεγε το άσπρο άσπρο και το μαύρο μαύρο. Όμως, εξαπατήθηκα», είπε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι στους κόλπους της Εκκλησίας έχει αντιληφθεί να κινούνται με αυτή τη λογική, απάντησε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γενικεύσει, λέγοντας ότι «υπάρχουν ιεράρχες με αδαμάντινο χαρακτήρα, οι οποίοι τιμούν το λόγο τους και δεν παίζουν με τις λέξεις. Εχω την ευθύτητα να μην τον θεωρώ καθόλου αξιότιμο. Ο ίδιος ας λέει ό,τι θέλει. Προχώρησα πριν από χρόνια σε μεγαλύτερη δωρεά και δεν δέχθηκα να τοποθετήσουν πλάκα με το όνομά μου, διότι δεν είναι στις προθέσεις μου να διαφημιστώ. Στην προκειμένη περίπτωση, μόλις είδαν το χρήμα, έκλεισε ο ένας στον άλλο το μάτι, για να με πιάσουν κότσο…».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Εκκλησία ήταν για τον ίδιο πηγή πνευματικού πλούτου και φάρος που τον οδηγεί. «Ένα μεγάλο σχολείο, στο οποίο γνώρισα υπέροχα συναισθήματα, αλλά και τη θεοποίηση του χρήματος, καθώς και την υποκρισία», όπως ανέφερε.

Σχετικό άρθρο : Καταγγελίες σοκ Κ. Λούλη ~ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ Ι.Μ.Δ. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου