ΤΟΠΙΚΑ

Κηπευτικά το μέλλον των αγροτών

κηπευτικά-το-μέλλον-των-αγροτών-722080

Η καλλιέργεια κηπευτικών αλλά και οι σποροπαραγωγικές δραστηριότητες, αποτελούν τόσο για τους Θεσσαλούς αγρότες όσο και για τους αγρότες της Μαγνησίας τις μελλοντικές, πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες.

Τα παραπάνω τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γεωπόνος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ειδικός στην Σποροπαραγωγή και Τεχνολογία Πολλαπλασιαστικού Υλικού κ. Ιμπραχιμ-Αβρααμ Χα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Η καλλιέργεια κηπευτικών στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον κ. Αβρααμ Χα είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εισάγονται από χώρες του εξωτερικού μεγάλες ποσότητες κηπευτικών, ενώ θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σήμερα, η Ελλάδα εισάγει το 50% των κηπευτικών, ενώ στο παρελθόν προχωρούσε ακόμη και σε εξαγωγές.

Καινοτόμες τεχνικές από Γεωπονικό Τμήμα

Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε καινοτόμες τεχνικές όσον αφορά στην καλλιέργεια των κηπευτικών. Όπως περιγράφει ο Γεωπόνος Αβρααμ Χα, εμβολιάζονται λαχανικά πάνω σε υποκείμενα (π.χ. άγρια ντοματιά, αγγουριά) προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αντοχή αλλά και να προστατεύονται από αρρώστιες.

Συγκεκριμένα ο κ. Χα αναφέρει, ότι μια άγρια ντοματιά που επιβιώνει στο Πήλιο χωρίς καμία περιποίηση, δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες. Με βάση την τεχνική του Γεωπονικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χρησιμοποιούνται οι σπόροι από άγρια κηπευτικά στα κλασσικά κηπευτικά, και ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο βελτιωμένο φυτό.

«Για τη συγκεκριμένη τακτική έχουμε κάνει έρευνες χρόνων. Οι αγρότες που παράγουν ακόμη στο έδαφος μπορούν με αυτόν τον τεχνικό τρόπο να συνεχίσουν την παραγωγή. Αλλωστε, είναι γνωστό, ότι στην περιοχή το 95% των καρπουζιών είναι εμβολιασμένα πάνω σε νεροκολοκύθες, προκειμένου να αντέχουν περισσότερο», επισημαίνει ο κ. Αβρααμ Χα.

Το μυστικό της τακτικής όπως επισημαίνει είναι να βρεθούν υποκείμενα για όλα τα κηπευτικά για να αντέχουν σε διάφορες αρρώστιες.

«Η καλλιέργεια κηπευτικών όπως και η σποροπαραγωγή» αναφέρει ο κ. Χα: «έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ παράλληλα απασχολούν μεγάλο αριθμό εργατών. Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε καινούργιες και βελτιωμένες ποικιλίες ντομάτας, αγγουριού, σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας».

Καταστροφική η καλλιέργεια βαμβακιού

Τέλος ο κ. Αβρααμ Χα, επισημαίνει ότι η καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία, τα τελευταία 30 χρόνια έκανε μεγάλο κακό στον αγροτικό τομέα. «Εδώ και 30 χρόνια στη Θεσσαλία λόγω επιδότησης της Ε.Ε. οι αγρότες καλλιεργούσαν αποκλειστικά βαμβάκι, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για άλλες καλλιέργειες. Αυτή η τακτική ήταν καταστροφική για τους ίδιους, ωστόσο οι ίδιοι το διαπίστωσαν πολύ αργότερα», καταλήγει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου