ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχουν μολυσμένες πηγές

υπάρχουν-μολυσμένες-πηγές-719074

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την περασμένη Παρασκευή, για τη διαχείριση του νερού στον ενιαίο Δήμο Βόλου, δύο τοποθετήσεις ισάριθμων δημοτικών συμβούλων είχαν τη δική τους αξία και σημασία. Αυτή του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Νομικού και του Αντιδημάρχου Πορταριάς – Μακρινίτσας και Ιωλκού Γιάννη Γκουντέλια.

Η αναφορά στους δύο παραπάνω δημοτικούς συμβούλους, μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς εκπροσωπούν δύο περιοχές με άφθονα νερά που εν δυνάμει μέσα από την ορθολογική τους διαχείριση μπορούν να συμβάλλουν στην αειφορία του οικοσυστήματος στα διοικητικά όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα της απρόσκοπτης υδροδότησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος με καλής ποιότητας νερό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα όρια του πρώην Δήμου Αρτέμιδας υπάρχουν οι πηγές Ζάγγα και Αγίου Ιωάννη που είναι πάνω από τον Άγιο Βλάσιο, όπως και οι πηγές του Αγίου Λαυρεντίου, ενώ στην Πορταριά είναι η πηγή Μάνα που είναι η «καρδιά» που τροφοδοτεί με πηγαίο νερό άριστης ποιότητας το Βόλο.

Μιλώντας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Νομικός, που επί δώδεκα χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος του πρώην Δήμου Αρτέμιδας, από τα οποία τα οκτώ ως Αντιδήμαρχος και ως εκ τούτου γνωρίζει άριστα τα ρέματα της περιοχής έκανε αίσθηση όταν, μεταξύ των άλλων, τόνισε «…ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν πηγές μολυσμένες. Πηγές που το νερό περιέχει κρυστάλλους και είναι απαγορευτικό για ύδρευση και πηγές που το νερό περιέχει διάφορες ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο προς πόση».

Ο κ. Νομικός μιλώντας για το υδάτινο δυναμικό στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Αρτέμιδας έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη καταγραφής όλων των πηγών της περιοχής, έλεγχο των πηγών που είναι κατάλληλες ή όχι, μόνιμες ή παροδικές, μέτρησης της παραγωγής του νερού που έχουν τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επαρκούν για τις ανάγκες της ύδρευσης και της άρδευσης σε βάθος 20ετίας και με δεδομένη την αυξητική τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή των νέων στα χωριά. Ακόμη ο κ. Νομικός σημείωσε ότι για την ορθολογικότερη διαχείριση των νερών της περιοχής είναι αναγκαίο να γίνει αντικατάσταση των αγωγών μεταφοράς νερού για να περιοριστούν οι απώλειες, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στα χωριά της περιοχής που είναι πολύ παλιό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου από μία σωλήνα μίας ίντσας παίρνουν νερό 5 – 6 ή και περισσότερα σπίτια, ενώ ζήτησε να γίνει μελέτη και εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος άρδευσης σε όλα τα χωριά, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, να περιοριστούν με αυτόν τον τρόπο τα έξοδα επισκευής και συντήρησης των υδραυλάκων, προκειμένου να επιτευχθεί μεγάλη οικονομία νερού.

Στον αντίποδα ο τοπικός Αντιδήμαρχος Πορταριάς – Μακρινίτσας και Ιωλκού Γιάννης Γκουντέλιας, έκανε και αυτός με τη σειρά του λόγο στα δύο ξεχωριστά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης που έχει κατασκευαστεί στην Άλλη Μεριά εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, με κάθε σπίτι να έχει δύο υδρόμετρα, ενώ μίλησε για τις απώλειες που υπάρχουν στο νερό της άρδευσης εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αυλάκια είναι χωμάτινα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου