ΤΟΠΙΚΑ

Αντί για ψωμί… «αντίδωρο»

αντί-για-ψωμί-αντίδωρο-719026

Σε σημείο να απλώνουν το χέρι τους ακόμη και για μια φέτα ψωμιού έχουν φτάσει ορισμένοι συμπολίτες μας μόνο και μόνο για να ξεγελάσουν την πείνα τους, αφού δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε μισό κιλό ψωμί! Περιγράφοντας την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείο Αρτοποιών Νομού Μαγνησίας κ. Δημήτρης Γκίκας αναφέρει χαρακτηριστικά: «πλέον αντί για ψωμί δίνουμε αντίδωρα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Την ίδια στιγμή λόγω καλοκαιριού έχει μειωθεί σημαντικά η αγορά ψωμιού ακόμη και από τακτικούς πελάτες . Ο κ. Γκίκας επισημαίνει: «παραδοσιακά τα καλοκαίρια είχαμε μειωμένη κατανάλωση, φέτος όμως έχουν υπερδιπλασιαστεί τα ποσοστά μείωσης. Χρόνο με το χρόνο υπάρχει σημαντική διαφορά. Δυστυχώς έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν θα υπάρχει άμεσα ανάκαμψη της οικονομίας».

«Ζητούν λίγες φέτες ψωμιού»

Καθημερινά οι αρτοποιοί του Βόλου βρίσκονται αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε μισό κιλό ψωμί και έτσι αναγκάζονται να ζητούν λίγες φέτες ψωμιού ίσα – ίσα για να βγάλουν τη μέρα. «Από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση, μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί ραγδαία τα ακραία περιστατικά. Άτομα που είναι υπεράνω υποψίας ζητούν λίγο ψωμί, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν», προσθέτει ο κ. Γκίκας.

Στη συνέχεια ο κ. Γκίκας σημειώνει ότι παρατηρούνται επίσης πολλά περιστατικά «καμουφλαρισμένα», καθώς ζητάνε μπαγιάτικο ψωμί, με πρόσχημα να ταΐσουν ζώα ή άλλες δικαιολογίες.

Προβληματισμένος για την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τον κόσμο, ο κ. Γκίκας σημειώνει: «αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυτά τα φαινόμενα που όλο και αυξάνουν, άνθρωποι της διπλανής πόρτας , που ούτε από το μυαλό μας δεν περνούσε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν σε θέση να μην έχουν λεφτά ούτε για το καθημερινό ψωμί της οικογένειας. Σαν αρτοποιοί κάνουμε ύστατο αγώνα εν μέσω κρίσης να μην αυξήσουμε τις τιμές ούτε από το ψωμί ούτε από τα αρτοσκευάσματα, τη στιγμή που κρατάμε την ποιότητα των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα».

Οι τιμές του ψωμιού στη Μαγνησίας «κρατιούνται» σε σταθερές τιμές, ωστόσο από το 1992 και μετά κάθε αρτοποιός έχει δικαίωμα να διαμορφώνει τις τιμές ανάλογα με το κοστολόγιό του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου