ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστό χθες το Μουσείο Βόλου

κλειστό-χθες-το-μουσείο-βόλου-718724

Κλειστό παρέμεινε χθες το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου λόγω της χθεσινής, 24ωρης απεργίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στις 500 προωθούμενες, σε πρώτη φάση, διαθεσιμότητες – απολύσεις εργαζομένων και το αίτημα που κυριαρχεί είναι να μην υλοποιηθεί στην πράξη η δυσοίωνη προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ η Υπηρεσία λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γραμματέας στο Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Λίτσα Σκαφιδά, επισημαίνει ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπαλλήλων της ΙΓ Εφορείας στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, έγινε ενημέρωση σχετικά με τον πρόσφατο νόμο 4172, περί διαθεσιμότητας, καθώς επίσης και για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι της ΙΓ Εφορείας συμπαρατάχθηκαν με τη χθεσινή, πανελλήνια κινητοποίηση που προκήρυξε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων και όλοι οι κλάδοι των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης σχεδίασαν τις μελλοντικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα.

Κοινό αίτημα των εργαζομένων είναι «να αποτραπεί η πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον πολιτισμό εν γένει, σε ιδιωτικοποίηση σημαντικών λειτουργιών του και σε αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να επωφεληθούν διάφορα μικρά ή και μεγάλα συμφέροντα». Το αίτημα που διατυπώνεται, κατά συνέπεια, αποτυπώνεται στη φράση «όχι στις απολύσεις, όχι στη νέα συρρίκνωση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Η αναγγελία 500 διαθεσιμοτήτων – απολύσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα ΝΠΔΔ που αυτό εποπτεύει, ως τμήμα των 9.000 διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που το Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. απαιτεί να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, και η προώθηση του νέου Οργανογράμματος συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, προκαλεί, όπως είναι φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο πανελλήνιος Σύλλογος Αρχαιολόγων: «ουσιαστικά δηλαδή με όλα αυτά σκοπεύουν να θέσουν εκτός εργασίας τους επόμενους μήνες περισσότερο από το 15% του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στο ΥΠ.ΠΟ.Α., παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι «δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον πολιτισμό» ή ότι «ο νέος Οργανισμός δε θα σημαίνει απολύσεις».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου