ΤΟΠΙΚΑ

Aλαλούμ με τα επιδοτούμενα προγράμματα

aλαλούμ-με-τα-επιδοτούμενα-προγράμμα-718352

Πιστωτικό υπόλοιπο ύψους 4.400 ευρώ είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δικαιούχοι επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης ελευθέρων επαγγελματιών που ολοκληρώθηκε πριν από τρεις μήνες. Μόνο που από το σύνολο του ποσού, οι ίδιοι δεν θα κρατήσουν παρά χρηματικό ποσό μικρότερο των 1.000 ευρώ και αυτό δε θα είναι «καθαρό». Ο τρόπος πληρωμής των επιδοτήσεων κατάρτισης, έχει αναστατώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες του Αλμυρού που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα…

«Παίρνουμε τα ψίχουλα, κάνουμε και τον κουβαλητή», ανέφερε δικαιούχος του προγράμματος, που έχει ήδη απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο για την υπόθεση.

Ούτε 1.000 ευρώ «καθαρά»

Περίπου 60 ελεύθεροι επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, παρακολούθησαν επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Το πρόγραμμα αφορούσε στην κατάρτιση και σε θέματα συμβουλευτικής επιχειρηματιών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν δηλώσει οι δικαιούχοι, τους πιστώθηκε ποσό ύψους 3.520 ευρώ, που αντιστοιχεί στην α’ δόση του ποσού που πρόκειται να λάβουν για το πρόγραμμα κατάρτισης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής αποζημίωσης ύψους 4.400 ευρώ.

Από τη συνολική αποζημίωση, οι δικαιούχοι του προγράμματος προβλέπεται ότι θα κρατήσουν μόλις τα 1.000 ευρώ. Θα αμειφθούν δηλαδή με πέντε ευρώ για κάθε μία από τις 200 ώρες κατάρτισής τους.

Τα υπόλοιπα, 1.600 ευρώ θα είναι η αμοιβή του ΚΕΚ που ανέλαβε το πρόγραμμα και επιπλέον 1.700 για τη συμβουλευτική του προγράμματος.

Το ποσό που τελικά θα μπει στις τσέπες των εργαζομένων θα είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, αφού θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΠΑ για τη συμβουλευτική, που μπορεί να ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Για τον τρόπο πληρωμής του προγράμματος οι 60 δικαιούχοι υπέγραψαν συμβάσεις με το ΚΕΚ.

Μόνο που εκείνη την περίοδο, μάλλον δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς υπέγραφαν.

Δικαιούχος του προγράμματος, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον «Τ» για τον τρόπο πληρωμής του προγράμματος, όταν κλήθηκε από το ΚΕΚ να πληρώσει 3.300 ευρώ ως αμοιβή του κέντρου και του συμβούλου και «περίσσευαν» για τον ίδιο 220 ευρώ.

Μαζί με άλλους δικαιούχους του προγράμματος, απευθύνθηκαν σε νομικό σύμβουλο, ο οποίος ζήτησε αντίγραφα των συμβάσεων προκειμένου να τα εξετάσει.

Χρέη εισπρακτικής εταιρείας

Για το θέμα ο «Τ» επικοινώνησε με το διευθυντή του ΚΕΚ, κ. Χρ. Γιακουβή, ο οποίος εξήγησε βήμα – βήμα τη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση για την είσπραξη των χρημάτων από επιδοτούμενα προγράμματα.

«Δυστυχώς το μοντέλο κρατικών ενισχύσεων που επιλέχθηκε είναι αυτό που υπαγορεύει την πληρωμή του συνολικού ποσού στο δικαιούχο, που είναι ο καταρτιζόμενος. Κι εμείς με τη σειρά μας καλούμαστε να κάνουμε χρέη… εισπρακτικής εταιρείας για να πάρουμε τα χρήματά μας. Ό,τι έγινε στον Αλμυρό, είναι ό,τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για πιστή τήρηση της Νομοθεσίας. Δεν αποτελεί ο Αλμυρός ξεχωριστό… Βατικανό», υπογράμμισε μιλώντας στον «Τ» ο κ. Γιακουβής.

EΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου