ΤΟΠΙΚΑ

Πρόληψη για την αντιμετώπιση της τερηδόνας στα παιδιά

πρόληψη-για-την-αντιμετώπιση-της-τερη-716329

Χαλασμένα δόντια από πολύ μικρή ηλικία έχουν τα παιδιά, τα οποία ξεχνούν ή και δεν ξέρουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Μάλιστα η Μαγνησία βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρει ότι το 90% των παιδιών πρέπει να μην έχουν τερηδόνα. Τα παραπάνω τονίστηκαν με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σε συνεργασία με το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο, που παρείχε την κινητή οδοντιατρική μονάδα, διοργάνωσαν χθες το πρωί δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες με τη βοήθεια εθελοντών οδοντιάτρων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Συνολικά χθες συμμετείχαν εθελοντικά περίπου 30 γιατροί, διευκρινίζοντας ότι βασική αιτία που προκαλεί την τερηδόνα σε μικρή ηλικία είναι η έλλειψη βουρτσίσματος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα στα παιδιά ηλικίας 15 ετών.

Με αφορμή τις δωρεάν εξετάσεις στοματικής υγιεινής η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα, τόνισε ότι το μήνυμα είναι «η πρόληψη ενάντια στην κρίση», επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να μπουν σε μια σειρά και να επισκέπτονται τα οδοντιατρεία κάθε 6 μήνες, προκειμένου να διατηρούν και να συντηρούν στην στοματική τους υγεία.

Χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα δήλωσε: «Σήμερα ότι χάνεται δεν αποκαθίσταται. Καλό θα είναι να προλάβουμε το κακό πριν εμφανιστεί. Η απώλεια ενός δοντιού είναι στην ουσία μια αναπηρία. Από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σήμερα γίνεται προσπάθεια μέσω προγραμμάτων στα σχολεία, για την ενημέρωση των παιδιών. Θέλουμε να μάθουμε τα παιδιά να φροντίζουν τα δόντια τους από το δημοτικό ώστε να κατεβάσουμε το ποσοστό ενηλίκων αργότερα που θα έχουν τερηδόνα. Οι μελέτες λένε ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα είναι 65%, τα παιδιά μέχρι 12 χρονών, χωρίς τερηδόνα φτάνουν το 37% ενώ μόλις το 29% των εφήβων στην ηλικία των 15χρονών δεν έχουν τερηδόνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις τροφές αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή στοματική υγιεινή. Ο στόχος μας σήμερα (χθες) είναι να ενημερώσουμε τους γονείς αλλά και τα παιδιά για το πώς να φροντίζουν το στόμα τους.

Τέλος η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας κατοχυρώθηκε με απόφαση της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ωστόσο δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου