ΤΟΠΙΚΑ

Δουλειές που αντέχουν στην κρίση…

δουλειές-που-αντέχουν-στην-κρίση-715862

Οι νέοι στρέφονται σε επαγγέλματα που κάποτε ήταν τελευταία στη λίστα τους!

Μπάρμαν, σερβιτόροι, παρασκευαστές κοκτέιλ, χορευτές σε νυχτερινά κέντρα, διανομείς αντικειμένων με δίκυκλο, οδηγοί φορτηγών και βαρέων φορτηγών είναι μερικά από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση σήμερα στο Βόλο και για τα οποία υπάρχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας.

Βέβαια το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι οι συγκεκριμένες θέσεις προσφέρονται κυρίως για άτομα κάτω των 30 ετών. Το ζητούμενο όμως όλων των ανέργων σήμερα είναι να εξασφαλιστεί το μεροκάματο.

Μπορεί να διανύουμε την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, να χάνονται δουλειές και να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Υπάρχουν όμως κάποια επαγγέλματα που αντιστέκονται στην κρίση και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ Βόλου είναι ίσως τα μοναδικά τη δεδομένη στιγμή που έχουν ζήτηση και επιβιώνουν και απασχολούν άνεργους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Επαγγέλματα που τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει την αίγλη τους, κεντρίζουν τώρα το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων πολιτών. Με την ανεργία να έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, οι πολίτες αφήνουν στην άκρη τους τίτλους σπουδών και αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Άτομα όλων των ηλικιών βρίσκονται καθημερινά στην αναζήτηση προκειμένου να βρουν ένα επάγγελμα που θα τους εξασφαλίσει ένα μεροκάματο, ικανό για τις ανάγκες των ημερών. Η αγορά εργασίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί όχι μόνο από τους νεοεισερχόμενους στο χώρο εργασίας αλλά και για άτομα με εμπειρία χρόνων που εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών έχουν μείνει εκτός «εργασιακού στίβου». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η αναζήτηση εργασίας να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους υποψηφίους, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση.

Το πτυχίο μπορεί να θεωρείται «διαβατήριο» αλλά δεν συνεπάγεται άμεση ή εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Η οργάνωση ενός πλάνου ενεργειών καθώς και η παρακολούθηση των αγγελιών και των τάσεων της αγοράς αποτελούν βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη αρχή.

Όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Επαγγελματικοί Σύμβουλοι του ΟΑΕΔ Βόλου, η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες όλων μας. Οι πολίτες, όπως τονίζουν οι ίδιοι, προσπαθούν να βρουν διεξόδους στην κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν τις βασικές τους ανάγκες, στρεφόμενοι σε επαγγέλματα που μέχρι πρότινος ήταν τελευταία στη λίστα των επιλογών τους.

Τα επαγγέλματα του σερβιτόρου, του διανομέα φαγητού, του μπάρμαν και του χορευτή σε νυχτερινό κέντρο βρίσκονται πρώτα στη λίστα προτίμησης ειδικότερα των νέων ανθρώπων, μιας και απαιτείται κουράγιο και υπομονή αλλά και εγρήγορση.

Η λίστα των επαγγελμάτων που έχουν ζήτηση σήμερα

Για την περιοχή του Βόλου σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ αλλά και σύμφωνα με τα λεγόμενα των Επαγγελματικών Συμβούλων του ΟΑΕΔ Βόλου, τα παρακάτω επαγγέλματα είναι και τα μοναδικά που έχουν ζήτηση σήμερα και που μπορούν να δώσουν δυνατότητες εύρεσης εργασίας, στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και των αδιεξόδων στην απασχόληση.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συγκέντρωσε σήμερα αυτά τα επαγγέλματα και σας τα παρουσιάζει:

Ηλεκτρονικός υπολογιστών-προγραμματιστές, νοσοκόμοι, ταμίες εισπράξεων, χημικοί, λοιποί υπάλληλοι γραφείου, πωλητές σε καταστήματα, πτυχιούχοι τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , μπάρμαν, σερβιτόροι σε μπαρ και παρασκευαστές κοκτέιλ, χορευτές σε νυχτερινά κέντρα, εφαρμοστές ηλεκτρολόγοι μηχανοκίνητων οχημάτων, διανομείς αντικειμένων με δίκυκλο, ταμίες εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, πρακτορείων συστημάτων, διανομείς αντικειμένων με δίκυκλο, σερβιτόροι, κρεοπώλες-υπάλληλοι πωλητές, οδηγοί φορτηγών βαρέων οχημάτων, καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων, ιατρικοί επισκέπτες, τραπεζοκόμοι-σερβιτόροι και οδηγοί μικρών φορτηγών.

Τεράστιος ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων

Οι σημερινοί υποψήφιοι για την αγορά εργασίας καλούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δείξουν ευελιξία, να επανεξετάσουν τους στόχους τους και να αποφασίσουν με γνώμονα τα σημερινά δεδομένα. Επιπλέον οι υποψήφιοι για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, θα πρέπει να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία και να τα αναδείξουν, προβάλλοντας αυτά που απαιτεί η θέση εργασίας, και να ενδυναμώνουν συνεχώς τις γνώσεις και ικανότητες τους.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να ξεχωρίσει κάποιος μέσα σε τόσο έντονο ανταγωνισμό είναι να επενδύσει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και γνώσεων που διαθέτει και να καλλιεργήσει προσόντα τα οποία άπτονται του κλάδου που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει.

Χαρακτηριστικά οι Επαγγελματικοί Σύμβουλοι του ΟΑΕΔ επισημαίνουν ότι «σε μια αγορά εργασίας με υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως είναι η Μαγνησία, βλέπουμε συχνά νεοεισερχόμενους να απασχολούνται σε κλάδους που δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντος τους ή δεν έχουν σχέση με τις σπουδές τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωρινή απασχόληση, σε θέση που ανταποκρίνεται στο αντικείμενο εργασίας που επιθυμούν να ακολουθήσουν, μπορεί να αποτελέσει μία μέθοδο απόκτησης της αναγκαίας γνώσης, να προσφέρει σχετική προϋπηρεσία και προστιθέμενη αξία σε μελλοντικές ευκαιρίες.

Αυτό όμως που κυρίως προσφέρει στον υποψήφιο είναι η δυνατότητα να δει κατά πόσο τον ενδιαφέρει πραγματικά ο κλάδος που έχει επιλέξει δίνοντας του παράλληλα πολύτιμη εργασιακή εμπειρία καθώς και εργασιακή κουλτούρα, η οποία είναι χρήσιμη για οποιαδήποτε εταιρία. Στον τομέα της προσωρινής απασχόλησης υπάρχουν ευκαιρίες τόσο για τον τομέα των πωλήσεων όσο και στον χώρο της εστίασης.

Να σημειώσουμε πως για την προσωρινή εργασία δεν χρειάζεται ο υποψήφιος να έχει προϋπηρεσία εκτός από κάποιες θέσεις που προϋποθέτουν συγκεκριμένη εξειδίκευση», καταλήγουν στο τέλος οι Επαγγελματικοί Σύμβουλοι του ΟΑΕΔ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου