ΤΟΠΙΚΑ

Εξετάστηκαν εκατό παιδιά

εξετάστηκαν-εκατό-παιδιά-71563
Ο αριθμός των οικογενειών που είναι ανασφάλιστες και δεν έχουν τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία τρία χρόνια.

Την άποψη αυτή εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου, που χθες και προχθές βρέθηκαν στο Βόλο προκειμένου να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς και σε προληπτικό παιδιατρικό και οδοντιατρικό έλεγχο.

Όπως είπε ο κ. Θεοκλής Πιέρος, Διοικητικός Συντονιστής της 4μελούς Ομάδας των Γιατρών του Κόσμου που βρέθηκε στο Βόλο με την κινητή μονάδα «Λητώ», υπάρχει τρομερή αύξηση Ελλήνων που εξυπηρετούνται από τα προγράμματα που υλοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία της Οργάνωσης. Μέχρι το 2009, όπως σημείωσε ο κ. Πιέρος, στις περισσότερες δομές οι ωφελημένοι ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες. Πλέον, όπως πρόσθεσε, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί, αφού στα Πολυιατρεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη η αναλογία είναι 50% – 50%, στο Πέραμα η αναλογία είναι 95% Έλληνες, ενώ στην Αθήνα η αναλογία με τους Έλληνες είναι 30% – 40%.
Η κινητή ομάδα «Λητώ» ήλθε στο Βόλο την Τρίτη το απόγευμα και για δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, εξέτασε περίπου 100 παιδιά από οικογένειες Ρομά και από οικογένειες που οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι, καθώς είναι άνεργοι ή έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Τα εκατό περίπου παιδιά που εξετάστηκαν κατά τις δύο μέρες παραμονής της μονάδας στο χώρο του Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου, στην οδό Κωνσταντά, ήταν βρέφη ηλικίας μερικών μηνών μέχρι και έφηβοι 14 -15 ετών. Τα παιδιά εξετάστηκαν από παιδίατρους οι οποίοι έκαναν και τους αναγκαίους εμβολιασμούς, ενώ έγινε και οδοντιατρικός έλεγχος με τον οδοντίατρο της οργάνωσης να δίνει, όπου ήταν αναγκαίο, στους γονείς παραπεμπτικό για παραπέρα οδοντιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους.
Η μονάδα
«Λητώ»
Η κινητή παιδο-οδοντιατρική μονάδα «Λητώ» δημιουργήθηκε το 2003 και έχει στόχο να παρέχει ιατρική φροντίδα σε ευάλωτους πληθυσμούς και κυρίως σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος και δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμη η Οργάνωση έχει μία κινητή μονάδα που επονομάζεται «Ίρις» και η οποία παρέχει οφθαλμολογική φροντίδα. Από το 2006 το πρόγραμμα «Ίρις» παρέχει εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, όπως είναι η οφθαλμολογική φροντίδα, σε πληθυσμούς απομακρυσμένων περιοχών στην Ελλάδα.

Ακόμη υπάρχει η Μονάδα Ρομά, που είναι ένα πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και αγωγής υγείας το οποίο απευθύνεται σε Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς εντός της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με εβδομαδιαίες επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου