ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία φωτιά για τις Offshore

στοιχεία-φωτιά-για-τις-offshore-715207

Ούτε πάταξη της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί ούτε διαφάνεια να επικρατήσει όσο η Διεθνής Κοινότητα διατηρεί νομοθετικά πλαίσια όπως αυτό ιδρύσεως των offshore Εταιρειών σε διάφορες χώρες. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας μετά τη λήξη ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και Offshore εταιρείες».

Ο κ. Σούρλας κατέστησε σαφές σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δυνατόν να παρέχεται η δυνατότητα φοροαποφυγής, απαλλαγής φόρου μεταβίβασης, δωρεών γονικών παροχών, κληρονομιών από αυτές τις χώρες καθώς επίσης και να μην ισχύει το πόθεν έσχες για τους μετόχους των offshore Εταιρειών κι έτσι να μπορεί να ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κ.λ.π.

Επίσης καταδίκασε το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα της πλήρους ανωνυμίας κι έτσι μπορούν αξιωματούχοι, διαπλεκόμενοι να δρουν ανενόχλητα, να μην φορολογούνται για τα πραγματικά τους έσοδα όπως επίσης ότι παρέχεται η δυνατότητα με υπερτιμολόγηση ή μείωση των φορολογικών κερδών μέσω των offshore εταιρειών απώλεια εσόδων αλλά και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος που ανέρχεται σε πολλά δις ευρώ.

Ο Σούρλας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσω των offshore εταιρειών ανατιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500 % παραπάνω και ανέφερε ως παράδειγμα επιχείρηση που αγόρασε μηχανήματα 22.000.000 δρχ. και μέσω της offshore εταιρείας που είχε ιδρύσει σε άλλη χώρα τιμολογήθηκε σε 87.000.000 δρχ. και με την επιδότηση 43.000.000 που πήρε πλήρωσε τα μηχανήματα κι έμειναν στο ταμείο της 21.000.000 δρχ.

«Οι offshore- κατέληξε ο Γ.Γ. Διαφάνειας, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται.

Προκαλούν έντονα αισθήματα, αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν την φορολογική συνείδηση, καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Παρά τις δυσχέρειες που υπάρχουν από το καθεστώς που ισχύει στην παγκόσμια κοινότητα οφείλουμε εκτός από παρεμβάσεις στους διεθνείς οργανισμούς να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και περαιτέρω ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου