ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν πολλά στην εστίαση

αλλάζουν-πολλά-στην-εστίαση-714306

Mία σειρά από σημαντικές διατάξεις ισχύουν από χθες στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο, καθώς ισχύει η αναθεωρημένη Αγορανομική Διάταξη 14/89 με τους νέους κανόνες διακίνησης – εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

Τη νέα Αγορανομική Διάταξη την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο τοπικός Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας για την ενημέρωση των μελών του.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της νέας Αγορανομικής Διάταξης, τα οποία έχουν ενδιαφέρον και για τους καταναλωτές, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Οι διατάξεις της νέας Αγορανομικής Διάταξης αφορούν καταστήματα εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καταστήματα γρήγορης εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα) καθώς και τα κέντρα και καταστήματα που λειτουργούν σε ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εντός επιβατικών πλοίων και εντός αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ. Επιπλέον, αφορούν και τα παραδοσιακά καφενεία, υπό την έννοια του ΚΒΣ, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται παρακάτω.

Άρθρο 121: Τήρηση Τιμοκαταλόγων

1. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων του άρθρου 120 οφείλουν να τηρούν τιμοκατάλογο. Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

2. Τα παραπάνω καταστήματα υποχρεούνται να αναρτούν τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου του καταστήματος.

Άρθρο 122: Ενδείξεις τιμοκαταλόγων

1. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη “αλά-κάρτ” με τις αντίστοιχες τιμές τους ως εξής: α) καθαρή τιμή, β) Φ.Π.Α. και λοιπές νόμιμες επιβαρύνσεις και γ) τελική τιμή. Απαγορεύεται η προσαύξηση της τελικής τιμής για οποιονδήποτε λόγο. (άλλαξε)

3. Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:

i. Με τη μερίδα. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται η ποσότητα του είδους, π.χ. σε γραμμάρια. Η υποχρέωση αυτή υφίσταται για εδέσματα που χρησιμοποιούν ως κύριο συστατικό το κρέας ή ιχθυρά όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. (Νέα Διάταξη)

ii. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη “με το κιλό” δίπλα στο αντίστοιχο είδος.

4. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών – ποτών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:

i. Το είδος των ελαίων, και η χρήση τους,

ii. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση,

iii. «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση,

iv. «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.

Κανόνες διακίνησης και εμπορίας

v. Προκειμένου για συσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε συσκευασίας σε ml.

vi. Ειδικότερα για τους οίνους, που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση(ετικέτα) των εν λόγω οίνων, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1234/2007(άρθρο 118κε) και 607/2009 (άρθρα 55 και 56).(Νέα Διάταξη)

vii.Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν. (Νέα Διάταξη)

Άρθρο 123: Ειδικές ρυθμίσεις

(Ελάχιστη κατανάλωση, σέλφ σέρβις, τάμπλ ντοτ , διανομή πακέτο κουβέρ)

1. Ελάχιστη κατανάλωση

Εφόσον τα καταστήματα του άρθρου 120 ορίζουν ελάχιστη κατανάλωση εντός του καταστήματος ή με σύστημα διανομής κατ’ οίκον, οφείλουν στον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τον καταναλωτή, να αναγράφουν σε εμφανές σημείο την ένδειξη «Ελάχιστη κατανάλωση ειδών ___ ευρώ».

2. Σέλφ Σέρβις

Εφόσον τα καταστήματα του άρθρου 120 διαθέτουν για τους πελάτες τους σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (Σέλφ Σέρβις), οφείλουν στο χώρο αυτοεξυπηρέτησης να τοποθετούν, σε ορατό σημείο για τον πελάτη, είτε αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα είδη προσφοράς του Σελφ Σέρβις και τις αντίστοιχες τελικές τιμές διάθεσης. σύμφωνα με το άρθρο 122 παρ. 1. (τρεις στήλες Νέα Διάταξη )

4. Τάμπλ ντότ – Μενού (Menu)

Οποιαδήποτε χρήση συστήματος ταμπλ ντοτ ή μενού πρέπει να γίνεται γνωστή στον πελάτη με την αντίστοιχη τελική τιμή ανεξάρτητα με το πώς αυτή ορίζεται (κατά άτομο/κατά μενού κλπ.). Η πολιτική αυτή πρέπει να καθίσταται γνωστή στον πελάτη με τρόπο τέτοιο ώστε ο πελάτης να είναι σε θέση, όταν λαμβάνει γνώση του τιμοκαταλόγου, να λαμβάνει γνώση και της πολιτικής αυτής (π.χ. αναρτημένη καρτέλα, ενσωματωμένη στον τιμοκατάλογο, ανεξάρτητα ή μη, στην εξωτερική όψη του καταστήματος κλπ).

5. Παροχή κουβέρ στα κέντρα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης

Τα καταστήματα εστίασης του άρθρου 120, δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε “κουβέρ” (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κλπ.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου