ΤΟΠΙΚΑ

Γυρίσματα στο Βόλο

γυρίσματα-στο-βόλο-713836

Αφιερωμένο στην τέχνη της προφορικής παράδοσης είναι το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ελλήνων δρώμενα» που θα προβληθεί από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΤ-3 την Κυριακή 7 Απριλίου στις 18.00 μ.μ.

Το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου επεισοδίου, που τιτλοφορείται «Μια φορά κι έναν καιρό», έχει γυριστεί στην Αθήνα και η μόνη επαρχιακή πόλη η οποία προβάλλεται σε αυτό, είναι η πόλη του Βόλου.

Συνεργείο της εκπομπής ταξίδεψε στο Βόλο πριν από ένα μήνα, τιμώντας τον άνθρωπο που ξεκίνησε την αναβίωση της αρχαίας τέχνης του παραμυθά και του ραψωδού στην Ελλάδα, τον συμπολίτη μας Δρ. Στέλιο Πελασγό. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην παραλία του Βόλου εμπρός στον Άγιο Κωνσταντίνο και την προτομή του Παπαδιαμάντη, στο ιστορικό παραλιακό κέντρο «Αύρα», στην παραλία του Αναύρου, στην ρεματιά εμπρός από τον Άγιο Νικολάκη τον Κρεμαστό, στις γειτονιές της Νέας Δημητριάδας και στην ρεματιά του Αγίου Βλασίου.

Ο Βόλος αναδεικνύεται έτσι πρωτοπόρος στην καλλιτεχνική δημιουργία και την επιστημονική έρευνα, διότι από την περιοχή μας ξεκίνησε ο Στέλιος Πελασγός τα πρώτα εργαστήρια αφήγησης για ενήλικες, για παιδιά αλλά και τις πρώτες ερασιτεχνικές και επαγγελματικές παραστάσεις αφήγησης σε πολιτιστικά κέντρα, μπαρ, σχολεία, πλατείες χωριών, καθώς και τις επιστημονικές έρευνες για την εφαρμογή της προφορικής αφήγησης της λαϊκής ελληνικής λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 προβάλλεται επίσης το έργο των Αθηναίων αφηγητριών που ακολούθησαν το παράδειγμα του Στέλιου Πελασγού, της Σάσας Βούλγαρη και της Αγνής Στρουμπούλη και από την νεότερη γενιά της Ν. Κάπαρη.

Είναι το τέταρτο ντοκιμαντέρ που αφιερώνει η ελληνική κρατική τηλεόραση στο έργο του συμπολίτη μας, καθώς ακολουθεί τα επεισόδια των σειρών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας άνθρωπος ένας τόπος» και «Παρασκήνιο», που έχουν γυριστεί αντίστοιχα στον Άγιο Βλάσιο και τον Βόλο και «Μια μέρα για όλους», το οποίο είναι αφιερωμένο στο εργαστήρι αφήγησης που είχε δημιουργηθεί στο ΚΑΠΗ Δήμου Βόλου.

Παράλληλα από την Δευτέρα 8 Απριλίου το συγκεκριμένο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από το αρχείο της πετυχημένης σειράς «Ελλήνων δρώμενα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου