ΤΟΠΙΚΑ

Συνέχεια στο μπρα ντε φερ

συνέχεια-στο-μπρα-ντε-φερ-713688

Συνέχεια στο μπρα ντε φερ είχαμε χθες ανάμεσα στους καταστηματάρχες και τη Δημοτική Αρχή Βόλου, με φόντο τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών Ηλία Ξηρακιά ότι πρέπει όλοι οι καταστηματάρχες να εκδώσουν άμεσα τις άδειες για τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και την επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας που πήγε σε καφέ στο …Κολωνάκι, το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να ελέγξει αν οι καταστηματάρχες τηρούν τα ισχύοντα για την κατάληψη του πεζοδρομίου στην οδό Κουμουνδούρου και στον πεζόδρομο της οδού Κονταράτου.

Χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός, σε συνέντευξη που έδωσε έκανε αναφορά σε μία σειρά από επιβαρύνσεις που υφίστανται οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι οποίες …αυγατίζουν, όπως είπε, τα δημοτικά ταμεία (τέλη καθαριότητας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα τέλη της ΔΕΥΑΜΒ, το δημοτικό φόρο επί του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης ( 0,5%) 2009 ), τέλη κατάληψης πεζοδρομίου (ανανεώνεται κάθε χρόνο), μουσικών οργάνων (150 ευρώ κάθε χρόνο), τέλη διαφήμισης οι οποίες εκδίδονται κατά περίπτωση.

Ο κ. Αθανασός επανέλαβε ότι οι συνολικές οφειλές μπορούν να είναι πάνω από 11.000.000 ευρώ για τις 600 επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν στον ενιαίο Δήμο Βόλου, ωστόσο, όπως είπε η οφειλή (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις και πρόστιμα που ανέρχονται στο 200% .

Το αξιοπερίεργο, όπως είπε, είναι ότι όταν οι επιχειρηματίες πηγαίνουν στο ταμείο του Δήμου Βόλου για να πληρώσουν, τότε δεν τους χορηγείται η σχετική άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, καθώς τους ζητείται να εξοφλήσουν τις συνολικές οφειλές που έχουν στο Δήμο από προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τέλος ζήτησε από το Δήμαρχο Βόλου να είναι παρών τη Δευτέρα το μεσημέρι στη συνάντηση που θα έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων Ελλάδος με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη για όλα τα προεκτεθέντα.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε αργά το μεσημέρι η κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Ξηρακιάς και Δημ. Δερβένης. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για 210 καταστήματα που εκδίδουν άδεια κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων, από τα οποία όπως αναφέρουν, μόνον τα 53 δεν έχουν ανανεώσει τις άδειες κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το 2013. Καμία διάκριση στον οιονδήποτε, καταλήγουν οι δύο Αντιδήμαρχοι, είναι οι εντολές που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Σύλλογος Κέντρων Εστίασης

Στο δελτίο τύπου του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας σημειώνονται τα ακόλουθα :

«Σε απάντηση των δημοσιευμάτων που τις τελευταίες μέρες δίνει στον ημερήσιο τύπο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Ξηρακιάς με σκοπό να δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού στις επιχειρήσεις του κλάδου και να περάσει στους δημότες του Βόλου το μήνυμα ότι οι επιχειρηματίες είναι μπαταξήδες θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας τα παρακάτω:

  1. Οι οφειλές που όπως υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 11.000.000 € δεν αναφέρει σκόπιμα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι από πρόστιμα και προσαυξήσεις που οφείλονται στην παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελληνικής νομοθεσίας που ορίζει ότι η επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει ένα τέλος και ο δήμος για να το εισπράξει θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει τις παλαιές οφειλές . Παράδειγμα για να καταλαβαίνουν και οι πολίτες αν θέλει σήμερα μια επιχείρηση του κλάδου να πάει να πληρώσει το τέλος πεζοδρομίου για την χρήση του 2013 ο δήμος Βόλου δεν τα εισπράττει τα χρήματα και δεν εκδίδει την άδεια αν πρώτα ο επιχειρηματίας δεν πληρώσει και τις παλαιότερες οφειλές, δηλαδή με λίγα λόγια οδηγείται η επιχείρηση σε κλείσιμο και με επιβάρυνση 200% πλέον του κεφαλαίου.
  2. Η αναχρονιστική νομοθεσία και οι στρεβλώσεις που δημιουργεί η εφαρμογή της, επιβαρύνουν το κόστος αδειοδότησης και οδηγούν στο να λειτουργούν παράνομα οι επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι να οδηγούνται οι επιχειρηματίες στις δικαστικές αίθουσες και να επιβαρύνονται με αναίτια έξοδα.
  3. Η επικοινωνιακή πολιτική του κ. Αντιδημάρχου ότι οι επιχειρηματίες είναι οι κακοί και οι μπαταξήδες δεν βοηθά και δεν μπορούν να στρέψουν κανέναν εναντίον μας.
  4. Σημειώνουμε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από 40% έως 70% Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε 600 νοικοκυριά η μείωση των δαπανών για την εστίαση και αναψυχή βρίσκει τη θέση πάνω από το 85%. Είναι δεδομένο ότι οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται αυτή τη δύσκολη στιγμή να συντηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ δέχονται φορολογική επιδρομή (Βλέπε ΦΠΑ 23%, τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος ακινήτων κλπ).

Πρόταση για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας.

  • Να γίνουν ρυθμίσεις από τον Δήμο Βόλου σύμφωνα με τον νόμο και να δοθεί παράταση για την έκδοση άδειων πεζοδρομίων έως 10.5.2013
  • Να συνδράμει ο Δήμαρχος μέσω της ΚΕΔΕ στην ευνοϊκή ρύθμιση που πρέπει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών
  • Να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης
  • Οι εισπράξεις του δήμου από τον Δημοτικό Φόρο να πηγαίνουν σε ξεχωριστό λογ/σμό για την προβολή της πόλης
  • Να αλλάξει το ποσοστό των υπέρμετρων προσαυξήσεων και προστίμων
  • Να μην συνδέεται η Δημοτική Ενημερότητα με την αδειοδότηση
  • Μείωση των τελών πεζοδρομίων κατά 30%.

Καλούμε τον Δήμαρχο Βόλου την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι να είναι παρών στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Ευρ. Στυλιανίδη για να διεκδικήσουμε από κοινού τα αυτονόητα.

Η δήλωση Ξηρακιά – Δερβένη

Αργά το μεσημέρι οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Ξηρακιάς και Δημ. Δερβένης εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση :

«Ορισμένοι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Δήμο μας, εκμεταλλευόμενοι ένα γενικότερο κλίμα χαλαρότητας κατά το παρελθόν αλλά, όπως φαίνεται, και με την «προτροπή» και τις υποσχέσεις κάποιων παραγόντων, είτε των συλλογικών οργάνων τους είτε αιρετών, έχει φτάσει να οφείλουν στην πόλη, για τα παρελθόντα έτη, χρηματικό το ποσό 11 εκ. ευρώ (με πρόστιμα και προσαυξήσεις). Το ποσό αυτό προέρχεται είτε από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, είτε από το τέλος παρεπιδημούντων (0,5% του τζίρου τους), το οποίο εισέπραξαν από τους συμπολίτες μας για λογαριασμό του Δήμου και δεν το απέδωσαν ως όφειλαν.

Από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου φαίνεται ότι για το 2012, από τα διακόσια δέκα (210) καταστήματα που κάνουν χρήση δημόσιου χώρου, πενήντα τρία (53) είναι αυτά που δεν είχαν εκδώσει άδεια και είναι εκτεθειμένα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Συνεπώς, πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι αυτοί που “φωνασκούν”, εκπροσωπούν την μειοψηφία των καταστηματαρχών, ενώ η πλειοψηφία αποτελείται από συνεπείς επιχειρηματίες που δικαιούνται την ισονομία και την προστασία της Δημοτικής Αρχής

Ο Δήμος Βόλου έχει αποδείξει ότι στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική αγορά. Έχει, όμως, ταυτόχρονα υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο και να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση δημόσιου χώρου που δεν του ανήκει, χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ενώ, όλοι οφείλουν να αποδώσουν στο Δήμο τα χρήματα που εισέπραξαν για λογαριασμό του Δήμου ή τα χρήματα που προβλέπονται για τη χρήση δημοτικού κοινόχρηστου χώρου.

Συνεπώς, όλοι οι επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να προσέλθουν στο Δήμο και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση, προς οιονδήποτε. Όσοι προσέφυγαν έγκαιρα στην επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών του Δήμου, επέτυχαν να μειωθεί το πρόστιμο στο μέγιστο ποσοστό που έχει δυνατότητα η Επιτροπή, που είναι το 50%.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει η συντριπτική πλειονότητα των καταστηματαρχών που τηρεί τις υποχρεώσεις της και δικαίως διαμαρτύρεται, χωρίς μάλιστα να έχει «ανέβει στα κεραμίδια» επικαλούμενη την άνιση μεταχείριση. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει διάκριση προς οιονδήποτε, κι αυτό είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυτή η Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αστυνομία και το τμήμα Προσόδων του Δήμου, άλλωστε, έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν το νόμο, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση οτι οι Υπηρεσίες μας έχουν λάβει σαφείς εντολές να μην υπάρχει η παραμικρή διάκριση προς οιονδήποτε κι αυτό είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυτή η Δημοτική Αρχή.

Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην οργάνωση μιας όμορφης και λειτουργικής πόλης, που θα δικαιώνει τη διαχρονική φήμη της. Οι κακές πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσουν οριστικό παρελθόν για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου