ΤΟΠΙΚΑ

Επίδομα για «ολίγους» τα 360 ευρώ στους επαγγελματίες

επίδομα-για-ολίγους-τα-360-ευρώ-στους-ε-713680

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι αιτήσεις για το επίδομα ανακούφισης ανέργων επαγγελματιών. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Βόλο στην οδό Ύδρας στο Πεδίον του Άρεως.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και έπειτα.

Επαγγελματίες του Βόλου που έχουν μείνει άνεργοι τα τρία τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» καθώς όπως υπογραμμίζουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται ελάχιστοι θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Ο πιο «ασφυκτικός όρος» για τους περισσότερους είναι η εξόφληση όλων των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που οι περισσότεροι επαγγελματίες του Βόλου αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ και επιμόνως ζητούν ρυθμίσεις.

Όλα αυτά την ώρα όταν η κατάσταση είναι επιεικώς δραματική, με αρκετούς πλέον επαγγελματίες του Βόλου να μένουν στο δρόμο είτε γιατί εξαιτίας ληξιπρόθεσμων δόσεων βγαίνει η περιουσία τους στο «σφυρί» είτε γιατί οι ίδιοι αναγκάζονται να τα πουλήσουν στην ελεύθερη αγορά προκειμένου να μείνει ένα ευρώ στην τσέπη τους.

Στις 900 περιπτώσεις που καταγράφονται ήδη στο Ειρηνοδικείο Βόλου υπάρχουν περιπτώσεις για οφειλές ακόμη και 3.000 ευρώ αλλά και άλλες της τάξεως των 15.000 και 20.000 ευρώ και άνω για χρέη.

«Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν ξέρουν πλέον που χρωστάνε με τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει εξαιτίας της αδυναμίας να πληρώσουν. Είναι ανέφικτο να νομίζει κανείς ότι μπορούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους. Κλείνουν τις επιχειρήσεις και δυστυχώς παραμένουν «ανοιχτοί» στα περισσότερα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας κάνοντας λόγο για μέτρο εντυπωσιασμού που δεν πρόκειται να ανακουφίσει επί της ουσίας τους επαγγελματίες.

Ο δικαιούχος θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον τρία χρόνια στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και η καταβολή της ειδικής εισφοράς ενώ το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 € και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, το ποσό των 30.000 €.

Επίσης δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση και να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας, καθώς επίσης να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα με ελάχιστο χρονικό διάστημα καταβολής τους τρεις μήνες και ανώτατο τους εννέα. Το ύψος του χορηγούμενου ποσού ανέρχεται σε 360,00€ μηνιαίως για το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου