ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση αλλεργιών στο Βόλο

εξαρση-αλλεργιών-στο-βόλο-713562

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αλλεργιών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Βόλο. Καθημερινά στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου επικρατεί συνωστισμός πολιτών που ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες της άνοιξης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Κύρια αιτία είναι τα αλλεργιογόνα και ειδικότερα η γύρη ορισμένων φυτών, που την εποχή αυτή ανθοφορούν. Σύμφωνα με αλλεργιολόγους και φαρμακοποιούς, τα κυριότερα αλλεργιογόνα από το φυτικό βασίλειο που επηρεάζουν τους Βολιώτες είναι η γύρη ελιάς, πεύκου αλλά και το φυτό περδικάκι. Τα συμπτώματα από τη γύρη της ελιάς έχουν εμφανιστεί και θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουλίου, με μια κορύφωση τον Ιούνιο.

«Τις τελευταίες έξι μέρες παρατηρείται έξαρση των αλλεργιών, τόσο εξαιτίας των εναλλαγών της θερμοκρασίας όσο και του φορτίου των αλλεργιογόνων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα», εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η φαρμακοποιός Αικατερίνη Καγιά.

Παράλληλα αναφέρει ότι η άνοιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί “φίλη” των αλλεργιών, αφού την εποχή αυτή παρατηρείται έξαρσή τους. Οι πολίτες εμφανίζουν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα, ενώ τα κύρια συμπτώματα είναι έντονος κνησμός στη μύτη, καταρροή από μύτη και μάτια, φτέρνισμα, βήχας και κάποιες φορές δύσπνοια.

Οι αλλεργίες χτυπούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν διάφορες δερματοπάθειες. Οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούν ειδική αγωγή εάν και επισημαίνουν ότι πάνω από όλα καλό θα είναι να γίνεται πρόληψη και να αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, τέτοια εποχή π.χ που προκαλούν αλλεργία αλλά και καλλυντικά.

Η αλλεργιολόγος κ. Ευθυμία Πολύζου αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι αλλεργίες που οφείλονται κυρίως στην γύρη της ελιάς αλλά και στο φυτό περδικάκι διευκρινίζοντας ότι στη Μαγνησία το 25% πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και το 17% από αλλεργική βρογχίτιδα.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η ειδική θεραπεία με τη μέθοδο της ειδικής απευαισθητοποίησης.

«Οι αλλεργίες δεν εμφανίζονται εν αιθρία. Προηγούνται συνήθως κάποια συμπτώματα, που θυμίζουν το απλό κρυολόγημα. Επομένως, καλό είναι ο ασθενής να απευθύνεται αρχικά ακόμη και σε έναν παθολόγο, ώστε να γίνουν κάποιες εξετάσεις και να μην καταλήξει στο νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικό όσοι υποφέρουν από αλλεργίες να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό, πριν εμφανιστούν εντονότερα συμπτώματα, να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στα αλλεργιογόνα και με την έναρξη των συμπτωμάτων να αρχίζουν θεραπεία με αντιισταμινικά», συμβουλεύει η κ. Πολύζου.

Η ίδια συνιστά έως το τέλος Ιουνίου οι αλλεργικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και από τώρα να προγραμματίσουν αλλεργιολογικό έλεγχο για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου