ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για σιωπηλές συγχωνεύσεις

φόβοι-για-σιωπηλές-συγχωνεύσεις-713558

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, με την οποία δόθηκε διορία δύο ημερών στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να αιτιολογήσουν στοιχεία των σχολείων αρμοδιότητάς τους, ενόψει της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχολικών μεταβολών, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στους εκπαιδευτικούς κύκλους, οι οποίοι διαβλέπουν σιωπηλές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εκπαιδευτικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Με αφορμή τις τοποθετήσεις σχετικά με την πιθανή κατάργηση οργανικών θέσεων, ανακοίνωση εκδόθηκε χθες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στα οργανικά κενά των σχολικών μονάδων βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας και ζήτησε από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την άποψη και τις παρατηρήσεις τους, ώστε να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για τη σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι προτάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα συνδιαμορφωθούν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Υστερα και από τηλεφωνική επικοινωνία της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κας Ζιάκα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, έγινε σαφές ότι οι ενέργειες αυτές προηγούνται της έκδοσης εγκυκλίου για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-14.»

Πάντως, με την εγκύκλιο ζητούνταν να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών» τις οποίες μάλιστα προκαταβολικά το υπουργείο Παιδείας θεωρεί «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό», σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε ότι προχώρησε στη διεξαγωγή των καταχωρημένων στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαπίστωσε ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σχετικά με την κατάργηση των οργανικών θέσεων. «Είναι φανερό ότι οι επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργού και των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας ότι δε θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων ήταν μια ακόμη ανέξοδη υπόσχεση. Εξ άλλου είναι συνηθισμένη η τακτική του Υπουργείου Παιδείας άλλα να δεσμεύεται και άλλα να κάνει», αναφέρει η ΔΟΕ. Καταγγέλλει τον απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας το χώρο της εκπαίδευσης και ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες, καθώς πίσω από την εγκύκλιο βλέπουν κύμα συγχωνεύσεων στην εκπαίδευση και «κούρεμα» μεγάλου αριθμού οργανικών θέσεων, με ό,τι συνεπάγεται για τη λειτουργία των σχολείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου