ΤΟΠΙΚΑ

Εργάζεται μόνο το 14% των νέων!

εργάζεται-μόνο-το-14-των-νέων-713472

Σημαντική αύξηση των ανέργων στη Μαγνησία το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012

Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών στη Μαγνησία αγγίζει το ναδίρ αφού προσεγγίζει σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ το (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων με το 42,1% εξ αυτών να είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι δε μισθωτοί ανέρχονται στο 16% του συνόλου μισθωτών στη Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Βάσω Κυριαζή

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10 % των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρά το γεγονός ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Η σημαντική αύξηση των ανέργων στη Μαγνησία το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012, παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η συγκεκριμένη μεταβολή οφείλεται κυρίως λόγο της αύξησης των ανέργων άνω των 30 ετών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Συνοπτικά στη Μαγνησία η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση κυρίως στους άνδρες, ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων αποκλειστικά και μόνο όμως στις γυναίκες και φυσικά στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Στους κλάδους του Εμπορίου, στο μέταλλο, στις κατασκευές και τη μεταποίηση καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας όπου μειώθηκε η απασχόληση, ενώ μεγάλες είναι και οι μειώσεις και στους υπόλοιπους κλάδους και αντιστοιχούν στις μεταβολές που επήλθαν τόσο στην πλήρη όσο και στη μισθωτή απασχόληση.

Η ανεργία στις ηλικίες από 24 έως 45 χρονών στη Μαγνησία έχει αγγίξει ήδη ποσοστά πάνω από 30% ενώ το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα.

Οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου όσων παραμένουν από 24 μήνες και άνω στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Στη Μαγνησία επίσης από τους αναζητούντες εργασία ανέργους ποσοστό πάνω από το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που αναζητούν εργασία είναι η απόλυση ενώ τρείς στους πέντε από αυτούς παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά ήδη περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια). Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται στη Μαγνησία πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων ενώ το 42,1% εξ αυτών είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι μισθωτοί ανέρχονται στο 16% των μισθωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου