ΤΟΠΙΚΑ

Συρρίκνωση των σχολείων στη Μαγνησία καταγγέλλουν οι δάσκαλοι

συρρίκνωση-των-σχολείων-στη-μαγνησία-712437

Εκατό λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 12 λιγότερα τμήματα νηπιαγωγείων, δύο κλειστές σχολικές μονάδες λόγω έλλειψης μαθητών, πληθωρικά τμήματα στα νηπιαγωγεία και το 90% των μαθητών του δημοτικού σχολείου αποκλεισμένο από τα ολοήμερα τμήματα. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που προχώρησαν χθες στην πρώτη για φέτος απεργιακή κινητοποίηση, στέλνοντας μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας ότι ο αγώνας για ένα σύγχρονο, ποιοτικό δημόσιο σχολείο συνεχίζεται…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ποσοστά συμμετοχής των νηπιαγωγών και δασκάλων δεν ήταν υψηλά στη χθεσινή πρώτη για τη νέα χρονιά απεργιακή κινητοποίηση κι ακόμη μικρότερη ήταν η συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε το πρωί, έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Μέλη του τοπικού συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησαν για συνεχιζόμενη συρρίκνωση του δημοσίου σχολείου.

Ηδη από φέτος και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ανεστάλη η λειτουργία σε δύο σχολικές μονάδες στο νομό. Πρόκειται για το Νηπιαγωγείο Κεραμιδίου, όπου δεν υπήρχε ούτε μία εγγραφή μαθητή, και για το δημοτικό σχολείο Δρυμώνα. Στο δεύτερο εγγράφηκαν δύο μαθητές, οι οποίοι ωστόσο προωθήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Σούρπης.

Σύμφωνα με το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αποστόλη Ριζόπουλο, πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς μπορεί να μην υπάρχουν, έγινε όμως το εξής «εγκληματικό», όπως το χαρακτήρισε, στη δημόσια εκπαίδευση: άλλαξαν τα ωρολόγια προγράμματα στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι ώρες διδασκαλίας. Ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε ότι πέρυσι είχαν προσληφθεί 160 αναπληρωτές στα σχολεία, ενώ φέτος ο προγραμματισμός αφορά στην πρόσληψη περίπου 60 αναπληρωτών. «Αυτό σημαίνει ότι χάνονται 100 θέσεις εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο με την πολιτική του ουσιαστικά απέλυσε 100 αναπληρωτές από τη Μαγνησία», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως οι μοναδικές απώλειες. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Αποστόλης Μούσιος, μίλησε για απώλεια από τα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος 60 θέσεων εκπαιδευτικών και αρκετών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι φέτος λειτουργούν 12 λιγότερα τμήματα νηπιαγωγείων, ενώ αντίθετα μίλησε για πληθωρικά τμήματα σε νηπιαγωγεία στη Σκόπελο, στο 37ο νηπιαγωγείο Βόλου και αλλού μέσα στο νομό. «Ηδη κάνουμε καταγραφή των πληθωρικών τμημάτων προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικήσουμε πιστώσεις εκπαιδευτικών για να αποσυμφορηθούν στα τμήματα», είπε ο κ. Μούσιος.

Ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας επικαλέστηκε στοιχεία της ΔΟΕ, βάσει των οποίων το 90% των μαθητών είναι αποκλεισμένοι από το νέο ολοήμερο σχολείο, μετά τις προϋποθέσεις εγγραφής που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. «Στην πρωτοβάθμια είναι εγγεγραμμένοι 650.000 μαθητές στη χώρα, εκ των οποίων μόλις οι 65.000 μαθητές, περίπου το 10% έχει ενταχθεί στο ολοήμερο σχολείο», ανέφερε ο κ. Μούσιος. Και για αυτή την περίπτωση προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός μαθητών που αποκλείεται από το ολοήμερο σχολείο, ο σύλλογος κάνει καταγραφή.

«Η συρρίκνωση δημοσίου σχολείου συνεχίζεται. Ο νέος τύπος σχολείου δημιουργεί εκπαιδευτικούς χωρίς εργασία, μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ολοήμερο σχολείο και διδακτικά αντικείμενα τα οποία είναι εκτός δημοσίου σχολείου. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο, ποιοτικό δημόσιο σχολείο», δήλωσε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου