ΤΟΠΙΚΑ

Σε πρόγραμμα της Περιφέρειας σχεδιάζεται να ενταχθεί το Μουσείο της Αργούς

σε-πρόγραμμα-της-περιφέρειας-σχεδιάζ-712336

Στο πρόγραμμα έργων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στον Τουρισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχεδιάζεται αρχικά να ενταχθεί η κατασκευή του Μουσείου της Αργούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ωστόσο, τόσο το έργο του Μουσείου της Αγρούς, όσο και το σχεδιαζόμενο έργο δημιουργίας Ναυτικού Μουσείου στην ίδια έκταση στο Πεδίον του Αρεως, ώστε να λειτουργούν συνδυαστικά ως πολιτιστικός πολυχώρος, στόχος είναι να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπ. Οικονομικών, κ. Δημήτρη Σκάλκος.

Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι, στη συνέχεια της σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου, για την λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου στον Βόλο, βρέθηκαν στον Βόλο οι γενικοί γραμματείς Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Επενδύσεων του υπ. Οικονομικών, κ. Δημήτρης Σκάλκος και υπουργείου Ναυτιλίας και πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο επισκέφθηκαν το χώρο του Πεδίου Αρεως, όπου ήδη έχει χωροθετηθεί το Μουσείο της Αργούς για να επιβεβαιωθεί και με αυτοψία η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας των δύο μουσείων.

Όπως είπε ο κ. Μπέος, «είμαστε εδώ μία όμάδα ανθρώπων για να αποφασίσουμε για το Μουσείου της Αργούς, του Ναυτικού Μουσείου και εν γένει για την αξιοποίηση του Πεδίου του Αρεως».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφερόμενος στο έργο του Μουσείου της Αργούς τόνισε πως «με στρατηγική, συνεργασία αλλά και ενσυναίσθηση σχεδιάσαμε και αντιμετωπίζουμε τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου, εμβληματικού, σπουδαίου έργου, που είναι το Μουσείο της Αργούς. Ένα έργα το οποίο αλλάζει την αρχιτεκτονική εικόνα της περιοχής και δίνει ένα ακόμη έργο πολιτισμού και ένα έργο το οποίο μπορεί να προσελκύσει τουρισμό στην περιοχή, ένα έργο που σχεδίασε ο Δήμος Βόλου και εμείς ως περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δύο γραμματείς τον Χρήστο Τριαντόπουλος και Δημήτρη Σκάλκο έχουμε σχεδιάσει να το εντάξουμε στα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στον Τουρισμό. Τα έργα αυτά δεν είναι εύκολα, είναι δύσκολα, ο σχεδιασμός πρέπει να είναι άρτιος. Δημιουργεί μία μεγάλη πύλη ανάπτυξης στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπ. Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος υπογράμμισε ότι, «υπάρχει στενή συνεργασία με τους κυρίους Αγοραστό και Μπέο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο που έχει δρομολογηθεί, αλλά και για μια σειρά ακόμη ζητημάτων που αφορούν σε χρηματοδότηση έργων του Βόλου αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας ώστε να χρηματοδοτηθούν μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ όχι μόνο της τρέχουσας περιόδου αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 -2027».

Οι προσκλήσεις, όπως είπε, θα βγουν μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Η δημιουργία των δύο Μουσείων, όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος, θα αποτελέσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού και χαρακτήρισε το έργο ως πολύ σημαντικό. «Πρόθεσή μας είναι να συνδέσουμε κάθε έργο πνοής με ευρύτερο πρότζεκτ στις υποδομές μεταφορές, στις διασυνδέσεις λιμένων, οδικών αξόνων, αεροδρομίων για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του Βόλου για να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της τελευταίας περιόδου, το πρότζεκτ του πολυχώρου να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο ανάπτυξης, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.

«Μία πόλη με πλούσια ναυτική παράδοση όπως ο Βόλος θεωρήσαμε ότι είναι χρησιμότατο να φιλοξενήσει το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και να δώσει στην πόλη προστιθέμενη αξία, τόσο σε όρους πολιτισμού όσο και σε όρους ανάπτυξης. Θα εκθέσουμε το σύνολο της ναυτικής παράδοσης που είναι συνέχεια του μύθου της Αργούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου