ΤΟΠΙΚΑ

Προετοιμασίες για τη Γιορτή Κάστανου στο Ξουρίχτι

προετοιμασίες-για-τη-γιορτή-κάστανου-711059

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου για τη διοργάνωση της ετήσιας Γιορτής Κάστανου στο Ξουρίχτι. Στα τέλη Οκτωβρίου προγραμματίζεται ο τριήμερος εορτασμός σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΖΑΜ, Βασίλη Ρεπανίδη.

Στα τέλη Οκτωβρίου γιορτάζεται σ’ όλα τα καστανοχώρια της Ελλάδας, ο καρπός του φθινοπώρου, ενώ σε μερικά από αυτά δεν παραλείπουν να γιορτάσουν παράλληλα και την απόσταξη του τσίπουρου. Στο Ξουρίχτι, στη θέση Αγιοι Πάντες, η γιορτή θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012.
Η Γιορτή Κάστανου αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής, το κάστανο.
«Με κάστανα στη φωτιά και κρασί στα ποτήρια…», παροτρύνουν τους υποψήφιους επισκέπτες οι διοργανωτές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται τα δύο αυτά προϊόντα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου θα υπάρχει έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, παραδοσιακοί χοροί, ενώ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του κάστανου και τη διαδικασία παραγωγής του.
Στο Πήλιο ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή κάστανου, καθώς το προϊόν έχει μεγάλη δυναμική, με υψηλή ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.
Μάλιστα, οι προοπτικές αύξησης της καλλιέργειας της καστανιάς στη χώρα μας είναι ευοίωνες σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, αφού πρόκειται για ένα είδος ενδημικό, με διπλή χρήση, δενδροκομική και δασοπονική. Η καστανιά παράγει σε ετήσια βάση καρπούς και οι αποδόσεις της μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 200 κιλά ανά δέντρο.

Η καστανιά κατάγεται από την Μικρά Ασία απ’ όπου και εξαπλώθηκε από τους Σάρδεις προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πλίνιου και του Διοσκουρίδη, το δέντρο το έφεραν οι Ελληνες από την Περσία στη Μικρά Ασία όπου ευδοκίμησε ιδιαίτερα λόγω κλίματος. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες, της νότιας Ευρώπης, όπου δάση από καστανιές αναπτύχθηκαν στα ορεινά. Λέγεται πως ο Μ. Αλέξανδρος φύτευε καστανιές κατά μήκος των περιοχών που κατακτούσε επειδή θεωρούσε τα κάστανα θρεπτικά και φαρμακευτικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου