ΤΟΠΙΚΑ

Δούλεψε στις Β. Σποράδες και δεν πληρώθηκε

δούλεψε-στις-β-σποράδες-και-δεν-πληρώθ-711017

Σε δίκη χθες ο εργοδότης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Εργάστηκε επί δύο μήνες σε νησί των Β. Σποράδων προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο εισόδημα, αλλά δεν τον πλήρωσαν για τις εργασίες του και στο τέλος της σεζόν αποχώρησε δίχως να έχει και πάλι χρήματα.

Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή τριετίας εφέσιμη επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στις Β. Σποράδες. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και καταδικάστηκε.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να απασχόλησε τον εργαζόμενο για το διάστημα από τις 24 Ιουλίου 2017 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και να μην του κατέβαλε τα δεδουλευμένα που ανέρχονταν στο ποσό των 3.500 ευρώ.

Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να απολογηθεί για τις πράξεις του και καταδικάστηκε ερήμην. Ο εργαζόμενος που απασχόλησε τελικά όχι μόνο δεν ενισχύθηκε οικονομικά από την εργασία του, αλλά ζημιώθηκε κιόλας.

Και δυστυχώς η περίπτωση του εν λόγω εργαζόμενου δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου για παρόμοιες υποθέσεις. Το καλοκαίρι που έφυγε το Εργατικό Κέντρο Βόλου δέχτηκε πάνω από είκοσι αναφορές για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στον τουρισμό στα νησιά των Β. Σποράδων.

Κάποιες από αυτές επιλύθηκαν μέσω της παρέμβασης του Εργατικού Κέντρου Βόλου στην Επιθεώρηση Εργασίας, κάποιες άλλες κατέληξαν στα Δικαστήρια. Λύση μετά την παρέμβαση υπήρξε για πολλές υποθέσεις, σε ορισμένες όμως άλλες δεν υπήρξε κανένα μα κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος τόνισε ότι τον καιρό των μνημονίων δυστυχώς η εκμετάλλευση των εργαζόμενων ανθεί και βασιλεύει. «Από εκεί που ήταν να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης τελικά συνέβη το αντίθετο με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να μην προλαβαίνουν να κάνουν ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι: «Είναι δύσκολο να καλύψεις γεωγραφικά έναν Νομό που έχει τρία νησιά, το Πήλιο και βέβαια μία μεγάλη εργατική περιοχή. Γι’ αυτό και πάγιο αίτημά μας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η θωράκιση της υπεράσπισης των εργαζομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου