ΤΟΠΙΚΑ

Εχει πανσέληνο απόψε…

εχει-πανσέληνο-απόψε-707533

Πολλά βλέμματα θα στραφούν απόψε στον ουρανό, προκειμένου να θαυμάσουν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται διότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).

Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Κώστας Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου: «ορισμένες φορές το φαινόμενο της πανσελήνου είναι πιο εντυπωσιακό, όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη γη και φαίνεται μεγαλύτερο». Στην προκειμένη περίπτωση «το φεγγάρι βρίσκεται σε κανονική απόσταση από τη γη, όπως συμβαίνει και άλλες φορές, αλλά φαίνεται διαφορετικό στα μάτια του κόσμου, γιατί είναι συνδεδεμένο με τον Αύγουστο και συνδυάζεται με πολλές εκδηλώσεις».

Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται απόψε σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας, όπως το αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το ενετικό κάστρο του Πτελεού, τη θέση Τσαΐρη στην Άνω Κερασιά, αλλά και στο Πήλιο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ανάλογη μουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί απόψε (21.00) στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στην Άνω Γατζέα, με τη μουσικολόγο Ελένη Εξάρχου στο πιάνο και τη φωνή και το Ρήγα Μακρόπουλο στο βιολί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές δημιουργίες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου