ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθεια επαναλειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

προσπάθεια-επαναλειτουργίας-της-στέ-699741

Χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ θα διεκδικήσει ο Δήμος Βόλου – Εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Προσπάθεια για την επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα γίνει από τον Δήμο Βόλου, τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο της δομής και την επιστροφή των εννέα περίπου ωφελούμενων με αναπηρίες είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε σε ιδρύματα.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ανοίξει πρόσκληση στο ΕΣΠΑ μέσω του οποίου θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της δομής η οποία αποτελεί ουσιαστικά το «σπίτι» για άτομα με βαριά νοητική καθυστέρηση και έχει στόχο την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξή τους.

Πρόκειται για μια δομή – κατοικία εντός του χώρου της Παιδόπολης Αγριάς σε παραχωρημένα κτίρια από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, όπου το κύριο βάρος θα δίνεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά – κατά την νοσοκομειακή έννοια – χαρακτηριστικά, και στην υποστήριξη των φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική στέρηση στην καθημερινότητά τους.

Και τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες να επαναλειτουργήσει, πλην όμως, μετά από τρεις ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς δεν κατέστη εφικτό και άτομα που χρήζουν εξειδικευμένης στήριξης παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον ή ακόμη και σε ιδρύματα.

Η ΣΥΔ θα λειτουργήσει σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην Παιδόπολη Αγριάς Μαγνησίας. Αποτελείται από 2 κτίρια (κτίριο Α και Β) 5 δίκλινων και 4 μονόκλινων υπνοδωματίων, με εσωτερικά μπάνια, εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό με κουζίνα) και τους απαιτούμενους χώρους για το προσωπικό (υπνοδωμάτιο και γραφείο διοίκησης) και επιπλέον κουζίνες και τραπεζαρία. Όλες οι εγκαταστάσεις πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

Εχει δυναμικότητα συνολικά 14 ατόμων και σε αυτή μπορούν να διαμένουν άτομα με αναπηρία που χαρακτηρίζονται από βαριά νοητική υστέρηση ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Τα άτομα τα οποία θα ενταχθούν στη ΣΥΔ θα πρέπει να είναι από 18 ετών και άνω και κατά το δυνατό να αυτοεξυπηρετούνται. Σύμφωνα με τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας που έρχεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της δομής, η ΣΥΔ δεν μπορεί να δεχτεί άτομα με ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα όπως και άτομα με επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Θα λειτουργεί σε 12μηνη και 24ωρη βάση, δηλαδή όλο το χρόνο. Η οικογένεια, εφ’ όσον υπάρχει, μπορεί να παίρνει μαζί της τον ένοικο, Σαββατοκύριακα, εορτές Πάσχα, Χριστουγέννων, κάποιες μέρες το καλοκαίρι, και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα κριθεί αναγκαία.

Η ταξινόμηση των ατόμων στα δωμάτια θα γίνεται κατά την κρίση διεπιστημονικής ομάδας βάσει επιστημονικών κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα ,την κατάσταση της υγείας και τις ανάγκες έκαστου ατόμου.

Το προσωπικό

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ΣΥΔ θα εξυπηρετείται από 12 μέλη τακτικό προσωπικό υποστήριξης τα οποία αποτελούν την ομάδα υποστήριξης και είναι:

1 κοινωνικός λειτουργός (o oποίος θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια), 1 ειδικός παιδαγωγός (o oποίος θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια), 3 νοσηλευτές ΤΕ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές), 2 νοσηλευτές ΔΕ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές), 5 επιμελητές-φροντιστές ΑΜΕΑ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές) και μαζί με τον διευθυντή που θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια θα φθάσει στα 13 άτομα προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου