ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τη μνήμη του Ηρακλή Χαλκίδη

τίμησαν-τη-μνήμη-του-ηρακλή-χαλκίδη-697923

Σημαντική η παρακαταθήκη που άφησε και τα μαθήματα ζωής που έδωσε με τη στάση του μέχρι το τέλος

Τη μνήμη του επίκουρου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηρακλή Χαλκίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο, μετά από άνιση μάχη που έδωσε με την ασθένειά του, τίμησαν χθες συνάδελφοί του και φοιτητές από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με μια επιστημονική ημερίδα για τις νέες προκλήσεις στη γεωπονική έρευνα. Αλλωστε και ο ίδιος ο Ηρακλής Χαλκίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη και την έρευνα ακόμη και στα τελευταία στάδια της ασθένειάς του δίνοντας πολύτιμα μηνύματα προσφοράς στους συναδέλφους του καθηγητές, αλλά και στους φοιτητές του που τον αγαπούσαν.

«Ο Ηρακλής Χαλκίδης ήταν ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος, από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες, με πολλή αγάπη και για τους φοιτητές του και για το αντικείμενό του. Πέρασε μια πολύ δύσκολη προσωπική περιπέτεια με την υγεία του και κατέληξε, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε με την ασθένειά του ήταν δραστήριος. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, προωθούσε τις ιδέες του και ακόμη και στις τελευταίες ημέρες του, ανάμεσα στις θεραπείες του, είχε αναπτύξει συνεργασία με Ρώσους επιστήμονες την προώθηση του ιπποφαούς», σχολίασε συγκινημένος ο προσωπικός του φίλος και συνάδελφος καθηγητής Εντομολογίας, Νίκος Παπαδόπουλος.

Σε κομβικό σημείο η ελληνική γεωργία

Η χθεσινή ημερίδα ήταν η πρώτη που έγινε στη μνήμη του εκλιπόντα επίκουρου καθηγητή ως ελάχιστος φόρος τιμής στην επιστημονική προσφορά του. Για τον λόγο αυτό και το περιεχόμενο της ημερίδας ήταν αμιγώς επιστημονικό, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας για το μέλλον της γεωπονίας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο. «Η γεωπονία προσπαθεί να ενσωματώσει όλη τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία και ελπίζω αυτό να γίνει με γρήγορο ρυθμό στην ελληνική γεωργία γιατί στο μέλλον δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικά βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο χωρίς τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Πρόκειται για την ευφυή γεωργία, τη γεωργία ακριβείας που ενσωματώνει αισθητήρες για τη συλλογική δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από το χωράφι, προκειμένου να γίνονται άμεσες και στοχευμένες επεμβάσεις με τη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η ευφυής γεωργία είναι παρούσα, αλλά έχει ακόμη να δώσει πολλά.

Πειράματα επί διαταραγμένου εδάφους

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν στο εργαστήριο γεωργικής υδραυλικής, όταν ακόμη ο Ηρακλής Χαλκίδης ήταν εν ζωή. «Πρόκειται για εργασία που αφορά στον προγραμματισμό της άρδευσης με τη βοήθεια υδροδυναμικών παραμέτρων. Πήραμε δείγματα εδάφους από το αγρόκτημα του Π.Θ., κάναμε εργαστηριακές μετρήσεις, βρήκαμε υδροδυναμικές παραμέτρους του εδάφους και με βάση αυτές προγραμματίσαμε την άρδευση. Με τον νέο τρόπο είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης νερού όσο και στην παραγωγή σπόρου (καλλιέργεια ηλίανθου), αλλά και στην παραγωγή λαδιού. Και είναι ελπιδοφόρο ότι μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις και να βρίσκουμε λύσεις επί διαταραγμένου εδάφους», περιέγραψε η διδάκτορας Αναστασία Αγγελάκη μιλώντας για πειράματα που έγιναν όταν ο Ηρακλής Χαλκίδης ήταν εν ζωή και ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε συμβάλει στον σχεδιασμό, στην πραγματοποίηση του πειράματος και στην επεξεργασία των δεδομένων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου