ΤΟΠΙΚΑ

Σε εσωκομματικές κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία

σε-εσωκομματικές-κάλπες-ο-συριζα-στη-μ-689137

Η εκλογή νέου τοπικού συντονιστή, τo στοίχημα της διεύρυνσης και οι συσχετισμοί δυνάμεων

Μπορεί η πανδημία να έχει διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και ο κορονοϊός να έχει αναστείλει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις πολιτικές εκδηλώσεις, όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη σε εσωκομματικό επίπεδο διεργασίες και διαδικασίες που δρομολογούν αλλαγές στα κομματικά όργανα.

Αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω τηλεδιασκέψεων, ο εσωκομματικός διάλογος για την εκλογή νέων κομματικών οργάνων αρχικά σε τοπικό επίπεδο. Αργότερα εν όψει του συνεδρίου του κόμματος που όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα διεξαχθεί, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, θα ακολουθήσουν διαδικασίες και σε επίπεδο επικράτειας.

Οι παρούσες εσωκομματικές διαδικασίες είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 αφενός, αφετέρου μετά την προσπάθεια διεύρυνσης.

Οπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνονται στο καθαρά πολιτικό κομμάτι της διαδικασίας. Στους συσχετισμούς δυνάμεων που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα της κάλπης και στα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν ρόλο στον νέο κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία.

Το ενδιαφέρον του για τη θέση του συντονιστή επιβεβαίωσε ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νεαρός Ακης Καλαμαράς, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Ασφαλώς και έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου, όχι τώρα, αλλά σε ανύποπτο χρόνο», σημείωσε, δίχως όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες ενόψει των διαδικασιών.

Ο κ. Καλαμαράς φέρεται να έχει επαφές με μέλη και στελέχη του κόμματος τοπικά και να έχει πάρει το «πράσινο φως» για να κατέλθει. Ενήμεροι επίσης για το ενδιαφέρον του φέρεται να είναι οι δύο βουλευτές του κόμματος στον νομό, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο νυν συντονιστής της ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βογιατζής, που ρωτήθηκε επίσης από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τόνισε ότι «είμαι στη διάθεση του κόμματος όπως πάντα», χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω, εάν θα θελήσει να διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία της οργάνωσης ή όχι

Η εκλογή συντονιστή στη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έμμεση. Δηλαδή, πρώτα θα εκλεγούν τα 27 μέλη της νέας Νομαρχιακής και έπειτα θα εκλεγούν η νέα Γραμματεία και ο τοπικός συντονιστής.

Με βάση επίσης το νέο καταστατικό από τα 27 μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, το 25%, δηλαδή 7 μέλη, θα πρέπει απαραιτήτως να προέρχονται από εκείνους που εγγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το διάστημα που ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες διεύρυνσης.

Αυτό το τελευταίο έχει τη δική του πολιτική σημασία, διότι θα καταδείξει σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκε η προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου σε τοπικό επίπεδο και ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα την μετουσιώσουν σε πράξη πολιτικά.

Το εκλεκτορικό σώμα που θα διαμορφώσει τα νέα δεδομένα και θα εκλέξει τα νέα κομματικά όργανα είναι 153 αντιπρόσωποι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. Η Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί διαδικτυακά μεθαύριο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, όπου θα καθοριστεί η ημέρα της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος στη Μαγνησία έχουν συσταθεί 11 τοπικές οργανώσεις. Τέσσερις στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου- Νέας Ιωνίας και οι υπόλοιπες στην Αγριά, στη Νέα Αγχίαλο, στον Αλμυρό, στον δήμο Ρήγα Φεραίου, στο Νότιο Πήλιο, στον δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου και μία τοπική οργάνωση στις Σποράδες.

Συνολικά, τα εγγεγραμμένα μέλη, παλιά και νέα, ανέρχονται σε 630. Η διαδικασία των εγγραφών νέων μελών συνεχίζεται, όμως δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές έχουν όσοι είχαν ολοκληρώσει την ένταξή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου