ΤΟΠΙΚΑ

Μποναμάς για εμπόρους- παραγωγούς των λαϊκών αγορών

μποναμάς-για-εμπόρους-παραγωγούς-των-687556

Αποσυνδέθηκε από τη διαδικασία ανανέωσης αδειών η ασφαλιστική ενημερότητα που κρατούσε σε «ομηρία» περίπου 400 επαγγελματίες

Γιορτινός μποναμάς για εμπόρους, πωλητές και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Το αίτημά τους να αποσυνδεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα από τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών στις λαϊκές αγορές ικανοποιείται με Νόμο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 11 Δεκεμβρίου 2018 και πλέον επιστρέφουν στο μεροκάματο χωρίς… αστερίσκους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, κ. Αποστόλη Τσακανίκα, επί σειρά ετών τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται πίσω από τους πάγκους των λαϊκών αγορών βρίσκονταν σε «ομηρία».

Δεδομένου ότι οι τζίροι στις λαϊκές έχουν εξανεμιστεί την περίοδο της κρίσης, τα μεροκάματα έχουν εκμηδενιστεί, το 90% και πλέον των επαγγελματιών έχει χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστικές ενημερότητες.

Ωστόσο η ασφαλιστική ενημερότητα ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση των αδειών λαϊκών αγορών. Μέχρι και σήμερα περίπου 400 από το σύνολο των 500 περίπου εμπόρων και παραγωγών στις λαϊκές αγορές ζούσαν τον διαρκή «εφιάλτη» της απώλειας του μεροκάματου σε περίπτωση που δεν δινόταν παράταση στις εκδοθείσες άδειες. Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί και με βάση την οποία η συντριπτική πλειονότητα εμπόρων και παραγωγών συνεχίζει να εργάζεται στις λαϊκές ισχύει έως τις 19 Ιανουαρίου 2019. «Πλέον δεν θα υπάρχει το άγχος της απώλειας του μεροκάματου. Από τη στιγμή που αποσυνδέεται η ασφαλιστική ενημερότητα, θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις άδειές μας και να δουλεύουμε κανονικά κι όχι σε καθεστώς παράτασης στις λαϊκές», ανέφερε ο Απ. Τσακανίκας.

Από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, καλούνται πλέον τόσο οι επαγγελματίες πωλητές, όσο και οι παραγωγοί να καταθέσουν τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειές τους.

Για τους παραγωγούς

Για να ανανεωθούν οι άδειες πωλητών λαϊκών αγορών, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στο γραφείο Λαϊκών Αγορών (Τοπάλη 12 –Δημητριάδος 3ος όροφος, από 8:00π.μ. έως 2:00μ.μ.): Βεβαίωση μονίμου κατοικίας, αντίγραφο της τελευταίας ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και της τελευταίας ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ, αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τα παραγόμενα είδη και τις εκτιμώμενες ποσότητες, αντίγραφο του εντύπου Ε9, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αριθμό καταχώρησης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.), βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας και ταμειακής μηχανής από το ΤΑXΙS, πιστοποιητικό υγείας σε περίπτωση που έχει λήξει ή δεν υπάρχει στον φάκελο και παράβολο τρία ευρώ για ανανέωση από το Ταμείο του Δήμου.

Για τους εμπόρους

Οι κάτοχοι επαγγελματικών αδειών (λαϊκών αγορών, πλανοδίου και στάσιμου εμπορίου), που δεν είχαν ανανεώσει την άδειά τους, πρέπει να προσέλθουν στο Τμήμα Εμπορίου προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειές τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, από τις 8π.μ. έως τις 2μ.μ., προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά: Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογικών δηλώσεων για τα τελευταία τρία έτη, βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων με τις μεταβολές από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, πιστοποιητικό υγείας, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, βεβαίωση μη οφειλής από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, παράβολο υπέρ του Δήμου ύψους 15 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα δικαιολογητικά δεν είναι πλήρη και δεν αιτιολογούν την ανανέωση της άδειας ή οι άδειες δεν θεωρηθούν έως τις 15 Ιανουαρίου, ανακαλούνται οριστικά και αυτοδικαίως και συνεπώς οι πωλητές δεν δύνανται να δραστηριοποιούνται μετά τις 16 Ιανουαρίου 2019.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου