ΤΟΠΙΚΑ

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες

στο-σκοτάδι-βρίσκονται-οι-έρευνες-851206
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι αστυνομικές αρχές για να αποκλείσουν ένα δεύτερο, ακόμη πιο εντυπωσιακό, ενδεχομένως και αιματηρό χτύπημα από τους δράστες της επίθεσης εις βάρος της αμερικανικής πρεσβείας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αρμοδίων υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι σε ερωτήσεις της πολιτικής ηγεσίας τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν στο επόμενο χτύπημα να χυθεί αίμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση δεν έχει γίνει σύσκεψη της ειδικής ομάδας κρούσης (task force) τη δημιουργία της οποίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Β.Πολύδωρας, ενώ στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ουδείς γνωρίζει ποιος απαρτίζει την ομάδα αυτή.
Παράλληλα, η πρωτοφανής ενέργεια του κ. Πολύδωρα να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει ερευνών, πέραν της προσπάθειας εναπόθεσης ευθυνών, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», η ενέργεια αυτή του υπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των στελεχών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, δείγμα του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογίες από τον Β. Πολύδωρα
Τα πενιχρά αποτελέσματα των ερευνών, οδηγούν τον Β.Πολύδωρα να δηλώσει στην εφημερίδα Τα Νέα: «Περιμένω μεγαλύτερη ευκρίνεια από τους Αμερικανούς», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημειώνει πως «οι Αμερικανοί διαθέτουν ενδεχομένως καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια από τα δικά μας και μπορούν να πραγματοποιήσουν ποιοτικότερες αναλύσεις στα στοιχεία που κατέγραψαν οι κάμερες». Παράλληλα, ο κ. Πολύδωρας παραδέχεται ότι μάλλον δεν βρισκόμαστε στα 4/5 του δρόμου για τη σύλληψη των τρομοκρατών.
«Τα δεδομένα που είχα όταν είπα ότι βρισκόμαστε στα 4/5 του δρόμου για τη σύλληψη της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών διαφέρουν κατά πολύ από τα σημερινά» παρατηρεί.
Η στάση του κ. Πολύδωρα έχει δημιουργήσει ενόχληση στην κυβέρνηση, κυρίως γιατί όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είχε καλλιεργήσει αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας όσον αφορά στους κινδύνους τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Στο «σκοτάδι» οι έρευνες
Παρά την κινητοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών, οι έρευνες για την επίθεση στην πρεσβεία δεν απέδωσαν το παραμικρό. Η σάρωση κάθε ύποπτου οχήματος (αυτοκινήτου, δικύκλου), αν και έχει επεκταθεί πλέον σε έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν προσέθεσε ούτε ένα στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να φωτίσει τουλάχιστον το τμήμα των ερευνών που σχετίζεται με τον τρόπο και τα μέσα προσέγγισης και διαφυγής των δραστών.
«Σκοτάδι» επικρατεί και ως προς τα χαρακτηριστικά των υπόπτων δραστών. Oι συγκεχυμένες και εν πολλοίς αντιφατικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων δεν οδηγούν πουθενά. Oύτε λόγος γίνεται για περιγραφές, οι οποίες, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να δοθούν στους ειδικούς για να σκιτσάρουν τον ύποπτο δράστη.
Με απόφαση της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου εντός των επομένων ημερών στους κατοίκους της περιοχής θα μοιραστούν φυλλάδια, προκειμένου να συνεισφέρουν στις έρευνες. «Αν θυμάστε να είδατε κάτι ασυνήθιστο, παρακαλούμε τηλεφωνήστε μας. Η πληροφόρηση που θα δώσετε μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα άτομα που ήταν υπαίτια για την επίθεση» αναφέρεται σε αυτά.
Την ίδια ώρα που οι διαρροές για τα ονόματα των φερομένων δραστών δίνουν και παίρνουν, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής αδυνατούν να απαντήσουν στον πολιτικό τους προϊστάμενο στο εξής ερώτημα που τους υποβάλλει: «Πώς γίνεται οι ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, τους οποίους παρακολουθείτε τόσον καιρό, να μην έχουν σχέση με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία και να μου λέτε ότι το χτύπημα έγινε από αυτή την οργάνωση;».

Πενιχρά είναι τα αποτέλεσμα και των επιστημονικών ερευνών που διεξάγουν τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Εκτός από το κινεζικό ιδεόγραμμα και τον χρόνο παραγωγής της ρουκέτας, ουδέν. «Είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε βελόνα στο Oλυμπιακό Στάδιο» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου