ΤΟΠΙΚΑ

Κάθετη η διαφωνία στο άρθρο 24

κάθετη-η-διαφωνία-στο-άρθρο-24-851206

Στην ανάγκη αποφυγής «ακραίων καταστάσεων» στην προστασία των δασικών εκτάσεων, επιμένει η Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ενώ η αντιπολίτευση ζητά να διατηρηθούν οι διατάξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος, ως έχουν.

Η πρόταση της συμπολίτευσης για την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117, όπως την ανέπτυξε ο εισηγητής της Αθανάσιος Μπούρας, ζητά να λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής, οι αεροφωτογραφίες του 1975 (αντί εκείνων του 1945, ή του 1963) και να εντάσσονται στο πλαίσιο του «δημοσίου συμφέροντος» για τον αποχαρακτηρισμό μιας δασικής περιοχής, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.

Αντίστοιχες θέσεις προέβαλλε και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πολεοδομική αυθαιρεσία που απαντάται απανταχού της Ελλάδας, οφείλεται εν πολλοίς και στην «απολυτότητα» που χαρακτηρίζει την νομοθεσία:

Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μπένος, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «η ταλαιπωρία των πολιτών από τους δασάρχες, τα προβλήματα στην επέκταση των οικισμών, στην αξιοποίηση των δασοθέντων αγρών και στην χωροθέτηση των φυλακών, δεν έχουν να κάνουν με το άρθρο 24». Πρόσθεσε δε ότι «για τους μεν οικισμούς φταίει ότι δεν έχουμε οικιστική πολιτική. Για το θέμα των αγροτών, για τους οποίους γίνεται πολύς λαϊκισμός, φταίει το γεγονός ότι δεν έχουμε δασολόγιο. Για το δε θέμα των φυλακών και άλλων χωροθετήσεων, φταίει ότι δεν έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό. Τρεις επιταγές, που εμείς με τη διαχρονική μας ανεπάρκεια (και σ’ αυτό φταίει και η δικιά μου παράταξη) έχουμε αφήσει τη χώρα και τους πολίτες εκτεθειμένους?».

«Δεν είναι το άρθρο 24 που εκτρέφει τις γενιές των αυθαιρέτων, αλλά το πολιτικό κόστος. Ας μην κοροϊδευόμαστε» σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος.

Για τον εισηγητή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστά στην Ελλάδα ένα «διαρκές έγκλημα που ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόταση της ΝΔ».

Κατά τον εισηγητή του Συνασπισμού, Φώτη Κουβέλη «η αναθεώρηση του άρθρου 24, θα δικαιολογήσει απόλυτα τον ισχυρισμό, πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ρουσφέτι της σύγχρονης ιστορίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου