ΤΟΠΙΚΑ

Με επίκεντρο τα Βαλκάνια και το Κόσοβο

με-επίκεντρο-τα-βαλκάνια-και-το-κόσοβο-851206

Σε καλό κλίμα διεξήχθη χθες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το τέλος της συνεδρίασης και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν "για τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις τους".

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη, ήταν "τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα είναι κεντρικό θέμα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αλλά και στην έκτακτη υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ".

Όπως τόνισε η υπουργός, συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή, "καθώς όλη η περιοχή μας συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και, βεβαίως, επηρεάζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται".

Επιπλέον, η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τους συνομιλητές της για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Βαλκάνια και για τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικώς με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Για "πολύ ωφέλιμη συνάντηση" έκανε λόγο ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ.Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις τις οποίες "η Άγκυρα έχει αναλάβει πολύ πριν από το Σχέδιο Ανάν". Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει το Κυπριακό να συνυπολογίζεται στα κριτήρια ένταξης και να λειτουργεί ως αντίβαρο για την Τουρκία. Επεσήμανε δε την ανάγκη διευθέτησης των προβλημάτων που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο Κόσσοβο και στις επικείμενες εξελίξεις σχετικώς με τον προσδιορισμό του καθεστώτος του, ο Θ.Πάγκαλος δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά ολόκληρη την περιοχή και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση για θυσίες και παραχωρήσεις μόνο από τους Σέρβους, χωρίς κάποιο ισχυρό αντάλλαγμα. Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Από εγρήγορση και ανάληψη πρωτοβουλιών πρέπει να χαρακτηρίζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Παναγιώτης Τριγάζης, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα του στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

Ο κ. Τριγάζης επισήμανε την ανάγκη, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας των λαών της περιοχής και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρεθεί και η λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου.

"Ανησυχούμε για όσα κυοφορούνται γύρω από το πρόβλημα του Κοσόβου. Ενδεχόμενη μονομερής ανεξαρτητοποίηση της περιοχής φοβούμαστε ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης στα Δ.Βαλκάνια και αρνητικό προηγούμενο για άλλα διεθνή προβλήματα. Η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λέμε όχι σε νέους κατακερματισμούς στα Βαλκάνια", τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τριγάζης ζήτησε να συνεχιστούν οι προσπάθειες στον ΟΗΕ, σχετικά δε με την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για ένταξη στην ΕΕ, εφ όσον εκπληρώνονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της υποψήφιας χώρας.

"Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι προσπάθειες για ειρηνικές λύσεις στο τρίγωνο «Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος» μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά από τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή όπου η κυβέρνηση Μπους επιμένει στην ολέθρια επιλογή συνέχισης του πολέμου στο Ιράκ με την αποστολή νέων δυνάμεων", τόνισε ο κ. Τριγάζης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι κάθε προσέγγιση των δύο κοινοτήτων είναι θετική. Το κύριο ζητούμενο, όμως, είναι η κίνηση προς τη συνολική διευθέτηση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκού κεκτημένου, πρόσθεσε.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, επίσης ο Σωτήρης Χατζηγάκης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, η Μαριλένα Κοππά από το ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Χαράλαμπος Ροκανάς, ο πρέσβης Αλέξανδρος Φίλων, οι πρέσβεις ε.τ. Γεώργιος Παπούλιας και Βύρων Θεοδωρόπουλος και ο Ναύαρχος ε.α. Γρηγόριος Δεμέστιχας.

Σημειώνεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν συμμετέχει στο ΕΣΕΠ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου