ΤΟΠΙΚΑ

Επαναπροσδιορίζονται τα όρια των Ανεξάρτητων Αρχών

επαναπροσδιορίζονται-τα-όρια-των-ανε-851206

Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τρέχοντα θέματα του υπουργείου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις, επανέφερε το θέμα του επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με βάση και τη νέα συγκυρία, ο τρόπος που ασκείται τμήμα της πολιτικής εξουσίας που έχει παραχωρηθεί στις Αρχές, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται σε καμία αντιπαράθεση με τις Αρχές, αλλά θεωρεί ότι πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιους περιορισμούς υπόκειται η κυβέρνηση.

"Εμείς κρινόμαστε από τους πολίτες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "συναντώ στον δρόμο πολίτες που μου λένε, είσαι υπουργός, ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις, γιατί δεν δίνεις τα ονόματα των φυγόστρατων; Αλλά δεν είναι έτσι".

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και σημείωσε χαρακτηριστικά "πρέπει να γνωρίζουν γιατί καθυστερούν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία και δεν έχουν νοσοκόμους να τους εξυπηρετήσουν", προσθέτοντας ότι για παράδειγμα στο ΑΣΕΠ υπάρχουν "τα νοσηρά φαινόμενα της δημόσιας διοίκησης", καθώς για να γίνει ένας διορισμός πρέπει να περάσουν πάνω από δύο χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε "μπορεί η Αρχή να προφυλάσσει τους παρανομούντες εις βάρος όσων είναι νόμιμοι;".

Στην ερώτηση γιατί δεν αλλάζουν οι Αρχές, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν ισχύει η ρήση "πονάει κεφάλι κόβω κεφάλι" και σημείωσε σχετικά με τις κάμερες ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύεται όταν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. "Γιατί το 2004, είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιήθηκαν οι κάμερες για την προστασία των πολιτών και του κύρους της χώρας και όχι σήμερα;" και πρόσθεσε "εγώ δεν έχω πρόβλημα αν μία κάμερα με καταγράφει όταν ψωνίζω στο σούπερ-μάρκετ, πηγαίνω σε μία τράπεζα ή περνάω έξω από μία πρεσβεία".

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι που σήμερα φωνάζουν για τη χρήση της κάμερας, στα γραφεία τους χρησιμοποιούν κάμερες και είναι δικαίωμά τους αν θεωρούν ότι συμβάλει περισσότερο στην ασφάλειά τους.

Σε ερώτηση αν στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης υπάρχουν κάμερες, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η Ρηγίλλης δεν τις χρησιμοποιεί στα γραφεία της.

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι θα πρέπει οι κοινωνικές ομάδες να περιφρουρούν τις πορείες τους και να μην "επιτρέπουν κουκουλοφόρους", υπογραμμίζοντας ότι μετά τη δικτατορία στις διαμαρτυρίες που γίνονταν όλοι έδειχναν το πρόσωπό τους και πως "ο κουκουλοφόρος θεωρείτο προβοκάτορας".

Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων λειτουργίας των Αρχών μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε "αν χρειάζεται ίσως, αλλά το Σύνταγμα θεσμοθετεί τις Αρχές και δεν καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Πολύδωρα, τόνισε ότι είναι και ήταν πάντα άριστες, πως έχουν καλή συνεργασία και εκτίμησε πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την αστυνομία, υπό την ηγεσία του κ. Πολύδωρα.

Σε άλλη ερώτηση για την Αναθεώρηση του άρθρου 24, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι στοχεύει στην προστασία των δασών και πως με το ισχύον καθεστώς έχουμε "εγκλωβιστεί σε αναχρονιστικά σχήματα, που δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη, αλλά ουσιαστικά ούτε στην προφύλαξη και στην προστασία των δασών".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου