ΤΟΠΙΚΑ

Ζητάει σύγχρονα όπλα ο Μαλίκι

ζητάει-σύγχρονα-όπλα-ο-μαλίκι-851206

Ο αριθμός των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ μπορεί να μειωθεί μέσα σε διάστημα τριών έως έξι μηνών εάν η κυβέρνηση Μπους εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με επαρκή οπλισμό, υποστηρίζει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται χθες στην εφημερίδα Times.

Ο Μαλίκι παραδέχθηκε ότι διαπράχθηκαν σφάλματα όσον αφορά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά αρνήθηκε ότι επρόκειτο για μια «δολοφονία αντεκδίκησης».

Ερωτηθείς πόσο θα χρειαστεί να παραμείνουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, είπε ότι «εάν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε την μεταξύ μας συμφωνία να επιταχύνουμε τον εξοπλισμό και την μεταβίβαση όπλων στις δικές μας ένοπλες δυνάμεις, νομίζω ότι σε ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών οι ανάγκες μας για αμερικανικά στρατεύματα θα μειωθούν δραματικά».

«Αυτό [θα συμβεί] υπό τον όρο ότι θα γίνουν πραγματικές, σθεναρές προσπάθειες υποστήριξης του στρατού μας και εξοπλισμού του» προσέθεσε.

Ο Μαλίκι απέρριψε την εκτίμηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του ζει με δανεικό χρόνο. «Η υπουργός Ράις εκφέρει την δική της άποψη εάν νομίζει ότι η κυβέρνηση ζει με δανεικό χρόνο, είτε είναι δανεικός χρόνος για την ιρακινή κυβέρνηση είτε για την αμερικανική κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι ο χρόνος μας είναι δανεικός».

Όσον αφορά την εκτέλεση του Σαντάμ, ο Μαλίκι δήλωσε ότι «έγιναν λάθη στην διάρκειά της. Δεν ήταν ηθελημένα. Τα λάθη αυτά δεν ήταν ηθελημένα. Δεν έγιναν από αξιωματούχους αλλά από κατώτερους».

Αντιδρώντας στην δήλωση του Τζ.Μπους ότι η εκτέλεση του Σαντάμ θύμισε μια «δολοφονία αντεκδίκησης», είπε ότι «θα ήθελα να διορθώσω τον πρόεδρο Μπους διότι ο Σαντάμ δεν έπεσε θύμα εκδίκησης. Επρόκειτο για μια νομική διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την εκτέλεσή του κατά τον ιρακινό νόμο».

Αργότερα, η ιρακινή κυβέρνηση απέρριψε τον απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ σύμφωνα με τον οποίο 34.452 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν το 2006, χωρίς όμως να δώσει στην δημοσιότητα άλλο απολογισμό.

«Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε ως «υπερβολική» και «"μη επαγγελματική» την έκθεση.

Μπαράζ επιθέσεων

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί χθες στη Βαγδάτη.

Τρεις βόμβες εξερράγησαν διαδοχικά σε μια υπάιθρια αγορά λαχανικών στην συνοικία Ντόρα, στη νότια Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και 15 να τραυματιστούν.

Λίγο νωρίτερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε ανατιναχτεί στην κεντρική λεωφόρο Σάαντουν, στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δέκα. Μεταξύ των νεκρών και δύο αστυνομικοί, καθώς στόχος της επίθεσης ήταν διερχόμενο περιπολικό.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν εκατό ύποπτους και συνέλαβαν άλλα 50 άτομα σε επιχείρηση εννέα ημερών στο απομακρυσμένο χωριό Τούρκι, βόρεια της Βαγδάτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου