ΤΟΠΙΚΑ

Ο απόπλους της Αργούς…

ο-απόπλους-της-αργούς-851206

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Μύθου της Αργούς επιχειρεί με επιστολή του προς το Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια και το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς κ. Γιάννης Γκουντέλιας , σε μία προσπάθεια να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα όπως η πομπή των Σύγχρονων Αργοναυτών ξεκινήσει από τις παρυφές του Πηλίου.

Ειδικότερα η επιστολή του κ. Γκουντέλια προς τους κ.κ. Παπατόλια και Βούλγαρη έχει ως εξής:

“Ο απόπλους της Αργούς, το ερχόμενο καλοκαίρι, αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο προβολής του τόπου μας. Η περιγραφή της Αργοναυτικής εκστρατείας αποτελεί τη σύναψη ιστορικού συμβάντος και τοπιογραφίας μιας πανέμορφης, σαν τη δική μας, περιοχής. Η δραματική υπερβολή του μύθου αναδεικνύει συν τοις άλλοις και την ομορφιά του μυχού του Παγασητικού, της Ιωλκού και των πολισμάτων της (σημερινό Πολεοδομικό Συγκρότημα) και του επιβλητικού Πηλίου.

Με αφορμή λοιπόν την τελετή αναχώρησης των σύγχρονων Αργοναυτών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1.Είναι επιβεβλημένη μια όσο το δυνατόν πιστότερη ιστορική αναπαράσταση της αργοναυτικής εκστρατείας. Όπως είναι γνωστό, ο μύθος είναι ο λόγος για μια ιστορική αλήθεια, η οποία, στην αχλύ του χρόνου, αποκτάει ένα εξωπραγματικό ένδυμα.

2.Το Πήλιο είναι άρρηκτα δεμένο με την αργοναυτική εκστρατεία. Οι σημαντικότεροι Αργοναύτες, οι ήρωες Ηρακλής, Αχιλλέας, Ασκληπιός, Θησέας, Οδυσσέας, Ορφέας, Κάστωρ και Πολυδεύκης, Ιάσονας κατέβηκαν από τις πλαγιές του βουνού όπου ζούσαν μαθητεύοντας στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Ο Ιάσονας μάλιστα στο δρόμο του για την επανάκτηση του θρόνου της Ιωλκού διέσχισε τον ποταμό Άναυρο, όπου, κατά τον μύθο, έχασε το σανδάλι του, παίρνοντας το προσωνύμιο «μονοσάνδαλος».

3.Κατά μήκος του Αναύρου, από την Αλυκόπετρα – μια τοποθεσία κοντά στις πηγές – ως την εκβολή του στον Παγασητικό κόλπο, διέρχεται το μονοπάτι «Ιάσων». Πρόκειται για την παλιά ημιονική οδό που ένωνε το λιμάνι του Βόλου με το ανατολικό Πήλιο, περνώντας διαδοχικά από Άλλη Μεριά-Κατηχώρι-Πορταριά-Χάνια-Ζαγορά. Αποτελεί μια θαυμάσια διαδρομή 8.000 μ. περίπου, πλατανοσκέπαστη σ’ ένα μεγάλο μέρος της, με καταπληκτική θέα στον Παγασητικό και το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Μέσω του προγράμματος LEADER 2, το μονοπάτι «Ιάσων» καθαρίστηκε, διευθετήθηκε, και σημάνθηκε από τον Δήμο μας. Κατά μήκος του τοποθετήθηκαν ξύλινοι πάγκοι και στέγαστρα. Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή που προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό.

4.Πιστεύουμε ότι η πομπή των σύγχρονων Αργοναυτών πρέπει να διασχίσει το μονοπάτι «Ιάσων» κατά την αναβίωση του πλου της Αργούς.

Η εκκίνηση θα μπορούσε να γίνει απ’ την «Αγία Τριάδα»

Πορταριάς, ενώ η πλατεία «Κυλινδρά» στην Άλλη Μεριά (μια

πανέμορφη σκιερή πλατεία ειδικά διαμορφωμένη για πολιτιστικές

εκδηλώσεις), προσφέρεται για την αναπαράσταση της διέλευσης

του ποταμού Αναύρου, εκεί όπου χάθηκε το σανδάλι του Ιάσονα.

5.Πρότασή μας είναι ο απόπλους της Αργούς να γίνει από το χώρο των εγκαταστάσεων ΝΟΒ, δίπλα ακριβώς από τις εκβολές του μυθικού ποταμού Αναύρου, κάτω απ’ τα ερείπια της δεσπόζουσας αρχαίας πόλης, στον πανέμορφο πευκόφυτο λόφο της Γορίτσας. Η αναχώρηση μιας εκστρατείας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην αρχαία Ελλάδα και δεν προσφέρεται κατά τη γνώμη μας το σημείο καθέλκυσης του πλοίου για τέτοιου είδους τελετή.

6.Αν τελικά επιλεγεί η αναχώρηση από τα Πευκάκια, οι σύγχρονοι Αργοναύτες, ακολουθώντας το μονοπάτι του Ιάσονα κατά μήκος του χειμάρρου Αναύρου, θα καταλήξουν στις εκβολές του (ακτή ΝΟΒ) και από εκεί, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο (οδός Αργοναυτών) θα φτάσουν στα Πευκάκια προβάλλοντας ταυτόχρονα όλα τα αξιοθέατα του Βόλου που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

Αν θεωρείται κουραστική μια τέτοια πορεία, καλό είναι να γίνει μια ημέρα πριν η σχετική εκδήλωση, να μαγνητοσκοπηθεί και να μονταριστεί η όλη πορεία σε DVD που θα περιλαμβάνει όλη την εκδήλωση του απόπλου.

7.Πιστεύουμε ότι το μονοπάτι «Ιάσων» πρέπει να προβληθεί μαζί με το ταξίδι της Αργούς. Εμείς δώσαμε, εδώ και πολλά χρόνια, το όνομα του επικεφαλής της Αργοναυτικής εκστρατείας στο συγκεκριμένο μονοπάτι και ασφαλώς όχι τυχαία. Η πρώην Κοινότητα Άλλης Μεριάς που είναι χτισμένη στις όχθες του Αναύρου, είχε σφραγίδα με την Αργώ, την οποία μπορεί κανείς να δει και στην ταμπέλα, έξω από το κοινοτικό κατάστημα. Δεν είναι επίσης τυχαίο που ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Άλλης Μεριάς λέγεται «Ιάσων».

Πρόταση μας είναι η ένταξη της διέλευσης του μονοπατιού στο τελετουργικό της αναχώρησης του πλοίου, ώστε μαζί με την Αργώ ν’ αποτελέσουν σημεία αναφοράς του τόπου μας. Και όταν πλέον η Αργώ θα βρίσκεται στο ειδικό Μουσείο του Βόλου οι επισκέπτες που θα την θαυμάζουν θα μπορούν να ανηφορίζουν ή να κατηφορίζουν στο βουνό του Χείρωνα, με οδηγούς βουνού που έχουν ήδη εκπαιδευθεί μέσω του Leader 2, θαυμάζοντας την πόλη του Βόλου, τη θέα του Παγασητικού, το μυθικό ποτάμι με τις σκιερές όχθες και τους όμορφους οικισμούς του Πηλίου με τα πολιτισμικά μνημεία τους, όπως : τον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου, το Παραδοσιακό καφενείο ‘Ζέρβα’, τον Φούρνο Βελέντζα ( με τις 9 τοιχογραφίες του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ), το Αρχοντικό Χατζηαργύρη, τα παραδοσιακά Ελαιοτριβεία

‘Γκουντέλια’ ( Άλλη Μεριά) και ‘Χατζηγιάννη’ ( Κατηχώρι), το

Αρχοντικό Δεσποτικό, τη βρύση Παπαδιαμάντη, την Παναγία

Πορταρέας, τους Ιερούς Ναούς Αγ. Αναργύρων και Αγ. Νικολάου

και το εξωκκλήσι της Αγ. ΄Αννης.

Οι όποιες παρεμβάσεις ανάπλασης του μονοπατιού ‘Ιάσων’ ή του

χειμάρρου Αναύρου μπορούν να προέλθουν μέσα από διάφορα

προγράμματα, όπως τα πρότυπα καινοτόμα σχέδια ( GLOBAL

GRANDS) που θα καταθέσουν αυτό τον μήνα ο Δήμος Βόλου και η

Νομαρχία Μαγνησίας.

Η πρόταση αυτή δεν διεκδικεί δάφνες. Είναι μια πρόταση ανοιχτή στην καλοπροαίρετη κριτική του κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη, που αναζητεί και επιδιώκει την προβολή της πόλης του Βόλου και του άρρηκτα δεμένου μ’ αυτή βουνού, του Πηλίου και του Παγασητικού κόλπου. Είναι μια αφορμή για να αρχίσει ένας διάλογος για την καλύτερη οργάνωση της σημαντικότερης ευκαιρίας προβολής του Νομού το καλοκαίρι του 2007, δηλαδή του απόπλου της Αργούς.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου