ΤΟΠΙΚΑ

Φονικό μικρόβιο ενδημεί στα νοσοκομεία

φονικό-μικρόβιο-ενδημεί-στα-νοσοκομε-851206

Ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου που κυκλοφορεί εντός και εκτός των νοσοκομείων παράγει μια τοξίνη τόσο ισχυρή ώστε σκοτώνει τα περισσότερα θύματά της ενός τεσσάρων ημερών, προειδοποιούν Αμερικανοί γιατροί.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του Staphylococcus aureus προκαλεί ραγδαία «νεκρωτική πνευμονία», επειδή παράγει μια ισχυρή τοξίνη που ονομάζεται PLV (Panton Valentine leukocidin), αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science. Το μικρόβιο παράγει επίσης πρωτεΐνες που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα είναι ανθεκτικό σε αρκετά αντιβιοτικά.

Ο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) είναι η συχνότερη αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων. Τις τελευταίες δεκαετίες διαδίδονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων τα επικίνδυνα στελέχη MRSA (χρυσίζων σταφυλόκκοκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), τα οποία είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και έχουν προκαλέσει αρκετούς θανάτους.

Το νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο στέλεχος MRSA προκαλεί κρούσματα τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και εκτός. Είναι δυνατό να καταπολεμηθεί με ορισμένα αντιβιοτικά, ωστόσο η εξουδετέρωση του ίδιου του βακτηρίου δεν αρκεί -η τοξίνη που έχει ήδη παραχθεί είναι αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο.

Αν και μόνο το 2% των ασθενών με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο φέρουν το νέο στέλεχος MRSA, το 75% των θυμάτων πεθαίνει, όπως συνέβη το Δεκέμβριο με δύο ασθενείς στη Βρετανία.

To επικίνδυνο μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό από τραύματα ή αμυχές και μεταναστεύει στους πνεύμονες. «Λέω στα παιδιά μου ότι, αν γρατζουνίσουν το γόνατό τους, πρέπει να σπεύσουν στο μπάνιο να το καθαρίσουν με σαπούνι» σχολιάζει στο Reuters η Γκαμπριέλα Μπάουντεν, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Ένα επιπλέον πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το γονίδιο της τοξίνης μπορεί να μεταφερθεί από το ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου στο άλλο και να το καταστήσει και αυτό θανατηφόρο.

Αν και οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια κατά του σταφυλόκοκκου, κανένα δεν κυκλοφορεί ακόμα στο εμπόριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου