ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς συζήτηση στο Δ.Σ. Βόλου

χωρίς-συζήτηση-στο-δ-σ-βόλου-851206

Το Lidl είχε εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια και την έγκριση της απαιτούμενης κυκλοφοριακής μελέτης από τις παραμονές των τελευταίων εκλογών και πιο συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2006. Παρόλα ταύτα όμως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατά την πάγια πρακτική που είχε υιοθετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, είχε αποφύγει να φέρει την οικοδομική άδεια του Lidl προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκούμενη στις εγκρίσεις που έπαιρνε από τις αντίστοιχες επιτροπές Πολεοδομικών και Κυκλοφοριακών θεμάτων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, στις οποίες όμως συμμετέχουν πολλά υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου…

Αντίστοιχη πρακτική με αυτή του Lidl είχε υιοθετήσει και με τις οικοδομικές άδειες και την κυκλοφοριακή μελέτη και για τα υπόλοιπα μεγάλα σούπερ-μάρκετ που κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια στο Βόλο, πολλά από τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Η οικοδομική άδεια του Lidl επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που είχε για μία εβδομάδα περίπου η ηγεσία της ΝΑΜ, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων της γενικής πολυεθνικής αλυσίδας τροφίμων να βάλει στα ράφια της και προϊόντα της Μαγνησίας. Διαπραγματεύσεις που έληξαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όταν εκπρόσωποι του Lidl Ελλάδος εγχείρισαν στην αρμόδια Αντινομάρχη για θέματα εμπορίου κ. Εύη Αδαμάκη την έγγραφη διαβεβαίωσή τους ότι «θα προωθήσουν μετά από συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς τα τοπικά προϊόντα». Ως αντάλλαγμα η ΝΑΜ γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης του κτιρίου κατά 500 τ.μ. (Σ.Σ. Επειδή το κτίριο με βάση την άδεια επέκτασης που αιτείτο από την εταιρία ξεπερνούσε τα 1.500τ.μ. χρειάζονταν προηγούμενη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου) «Είχαμε μπροστά μας το δίλημμα, υπογράμμισε χθες στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η αρμόδια Αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη, να μην ψηφίσουμε την αίτηση της Lidl και η άδεια να δοθεί τελικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα πολλών τοπικών επιχειρήσεων που ζητούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους από τα ράφια της συγκεκριμένης αλυσίδας».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Για το θέμα του Lidl εξέδωσε ανακοίνωση και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Αρνητικό» στη γνωμάτευσή του σχετικά με την επέκταση του πολυκαταστήματος «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ» στο Βόλο, ήταν το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας και απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Νομαρχίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας ανέφερε τα εξής: “Σας γνωρίζουμε ότι προκειμένου να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η ίδρυση της υπεραγοράς τροφίμων «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ» στον ανταγωνισμό, στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και στην επίδραση της λειτουργίας των ΜΜΕ θα πρέπει να υποβάλετε στην Υπηρεσία μας επαρκή στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 3377/19-8-2005. Μέχρι τότε δεν υπάρχει δυνατότητα θετικής γνωμοδότησης για την επέκταση του υφισταμένου καταστήματος της προαναφερόμενης επιχείρησης”.

Μάλιστα, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του χθες και σχολιάζοντας την απόφαση να δοθεί η έγκριση για επέκταση του συγκεκριμένου πολυκαταστήματος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία, προκειμένου να υποχρεωθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση να βάλει στα ράφια της τα ντόπια προϊόντα». Δεν μπορεί, είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, η συγκεκριμένη επιχείρηση να αγνοεί επιδεικτικά τις ντόπιες επιχειρήσεις και τα προϊόντα που παράγουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου