ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρή πράξη η θεωρία της μη βίας

ισχυρή-πράξη-η-θεωρία-της-μη-βίας-851206

Η παγκόσμια κοινότητα τίμησε χθες, στο Νέο Δελχί, μια από τις εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή της σύγχρονης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργάνωσε το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου με θέμα «Ενδυνάμωση των Πολιτικών για την Ειρήνη και τη Μη Βία, Η Φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο Αιώνα».
Στο Συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δημιουργία του Κινήματος της Μη Βίας, από τον Μαχάτμα Γκάντι, έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από ολόκληρο τον κόσμο.
Από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του Μαχάτμα Γκάντι και στη διαχρονική αξία του και το οποίο συνδέεται στενά με τις αρχές και αξίες της Διεθνούς και τους αγώνες της στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.
Και υπογράμμισε ότι η ζωή του Γκαντι ήταν το παράδειγμά του ή, όπως έλεγε ο ίδιος,«η ζωή μου είναι το μήνυμά μου».
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε ένα κοινό τρίπτυχο αρχών και στόχων που συνιστούν η Ειρήνη, η Ανάπτυξη και η Εκπαίδευση και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εφαρμογή, ταυτόχρονα,των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το παγκόσμιο δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα οφείλει πολλά στον Μαχάτμα Γκάντι, η σκέψη του οποίου ταυτίζεται,σχεδόν,με τις αρχές του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος, όπως αυτό εκφράζεται από τη Σοσιαλιστική Διεθνή,καθώς ο Ινδός ηγέτης είχε μεγάλη διορατικότητα.
Ο Μ.Γκάντι,ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μεγάλη μάχη κατά της φτώχιας, θεωρώντας ότι αυτή υποβαθμίζει την ανθρώπινη υπόσταση και υποστήριζε ότι όλοι πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόσθεσε, έχει σήμερα αυτόν ακριβώς το στόχο.
Ένα δεύτερο σημείο, το οποίο επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, αφορά στην πρόβλεψη του Ινδού ηγέτη περί ανατροπής της ισορροπίας στη φύση, εξαιτίας της αλόγιστης και ταχύρρυθμης βιομηχανικής ανάπτυξης.
Σήμερα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές και έχει χτυπήσει συναγερμός σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα, ανέφερε,παλεύουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το τρίτο σημείο στο οποίο η διορατικότητα του Μ. Γκάντι είναι προφανής, αφορά στην αποξένωση των ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης, την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα με το διαδίκτυο και τις άλλες εξελίξεις στην τεχνολογία.
Γιαυτό, τόνισε, η Σοσιαλιστική Διεθνής αναζητά νέους τρόπους δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.Θέλουμε, πρόσθεσε τον ενεργό πολίτη,ως αντίδοτο στη συγκέντρωση του κεφαλαίου,στο φονταμεταλισμό, στον εθνικισμό, στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην σημασία που απέδιδε ο Μαχάτμα Γκάντι στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αποτελεί τον πρώτο στόχο που έχει θέσει ο ίδιος για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ο κ.Παπανδρέου δεν περιόρισε το θέμα στη συστηματική σχολική εκπαίδευση, αλλά το επέκτεινε στη γενικότερη «παίδευση» των πολιτών, μέσω των θεσμών συμμετοχής. Γι αυτό και ανέφερε ότι για κάθε κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει σημασία πως θα εξουσιάσει τον πολίτη, αλλά πως θα τον εκπαιδεύσει για να συμμετέχει στα κοινά.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Σοσιαλιστική Διεθνής, ιδρύει Ακαδημία,στην οποία θα μετέχουν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο,καθώς και ακαδημαϊκοί και κάλεσε και τους συνέδρους να μετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Αναφερόμενος στην αρχή της «μη βίας», ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή δεν αποτελούσε μια αδυναμία της φιλοσοφία του Μ. Γκάντι, αλλά μια ισχυρή πρακτική.
Και στάθηκε στη δική του πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία εφαρμόσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Β.και της Ν.Κορέας και οι δύο χώρες να κατεβούν στους αγώνες κάτω από κοινή σημαία.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου,η λογική της “μη βίας” είχε αποτελέσματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν ο ίδιος, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο (ήδη εκλιπών Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας) Ισμαήλ Τζεμ,αξιοποίησαν τη συγκυρία των σεισμών για να εφαρμόσουν μια πολιτική προσέγγισης των δύο χωρών,η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών,αλλά και να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κάλεσε τους συνέδρους και μέσω αυτών το παγκόσμιο κίνημα για την ειρήνη,να αγωνιστούν για την κατάργηση των τριών τειχών που υφίστανται σήμερα και δεν είναι άλλα από τα τείχη της Λευκωσίας, της Παλαιστίνης και του Μεξικού.
Επίσης τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι δεσμευμένη στον αγώνα για ειρήνη σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια,ο Καύκασος, η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Αφρική.
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Νεπάλ,όπου σε δέκα ημέρες θα διεξαχθεί,με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεγάλη συνάντηση για την ειρήνευση στην περιοχή.
Το πρωί ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με την ισχυρή κυρία της χώρας, την Πρόεδρο του Κόμματος Σόνια Γκάντι και αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σρι Πρανάμπ Μουκχρεζί. Στη συνάντηση με την κ. Γκάντι παραβρέθηκαν και πολλά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Ινδικής κυβέρνησης, αφού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκαν τιμές Πρωθυπουργού.
Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προέκυψε η αναβάθμιση της συμμετοχής του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, κάτι που, όπως τόνισε, θα δώσει ευρύτερη φωνή στην Ινδία, αλλά, ταυτόχρονα θα δυναμώσει και τη φωνή της Διεθνούς.
Ο κ.Παπανδρέου είχε, εξ άλλου, σήμερα, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμόχαν Σινκ, ο οποίος είχε καθηγητή στο Μπέρκλεϊ τον Ανδρέα Παπανδρέου,ενώ η μια ανιψιά του σπουδάζει στην Αθήνα.

Με τους Ελληνες
πρέσβεις
συναντήθηκε
η Ντ. Μπακογιάννη
27 Μπακογιάννη
Φώτο Μπακογιάννη
Λεζάντα: Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Με Έλληνες πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης συναντήθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια οι πρέσβεις συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις και έγινε εκτίμηση των προοπτικών στην περιοχή, μετά την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, τις πρόσφατες εκλογές στη Σερβία και την εντατικοποίηση των διπλωματικών διεργασιών για τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κόσοβο.
Η υπουργός Εξωτερικών και οι πρέσβεις συζήτησαν το ρόλο της ΕΕ μετά τις εξελίξεις, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο.
Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην πολιτική της χώρας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στην ανάγκη εξεύρεσης αποδεκτής λύσης που θα επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο καταλύτης για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βελιγράδι θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ταυτόχρονα ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και κινήσεις υπέρ αυτής της προοπτικής» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο πρώτο κριτήριο της Ελλάδας είναι η σταθερότητα στην περιοχή.
Ως παράγοντες αποσταθεροποίησης της περιοχής αναφέρθηκαν η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα.

Με το Γ.Γ. του ΟΑΣΕ

Η ανάγκη μεταρρύθμισης του ΟΑΣΕ ώστε να ανταποκριθεί στο νέο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική υποψηφιότητα για την προεδρία του Οργανισμού, αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν η υπουργός των Εξωτερικών και ο Γ.Γ. του ΟΑΣΕ πρέσβης Μαρκ-Περέν ντε Μπρισαμπό.
Η Ελλάδα θεωρεί τον ΟΑΣΕ «κινητήριο δύναμη» για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ευρύτατη περιοχή που καταλαμβάνει από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον Οργανισμό είναι και το βασικό κίνητρο για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την προεδρία το 2010 ή το 2011.
Ως στήριξη στο έργο του Οργανισμού χαρακτήρισε την ελληνική υποψηφιότητα ο Γ.Γ. και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτό.

Συζήτησαν ως φίλοι της Ελλάδας
Με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
27 Πρωθυπουργός
Φώτο Καραμανλής-Γερουσιαστές
Λεζάντα: Το εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξαν οι Γερουσιαστές

Η τρομοκρατία, μετά και το πρόσφατο χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το Κυπριακό, το Αφγανιστάν και θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθούν τις στατιστικές και είναι ικανοποιημένοι από τη θετική κατεύθυνση που έχει πάρει η ελληνική οικονομία.
Σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής Σμιθ ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν θαυμάσια και πως βρίσκονται στην Ελλάδα ως φίλοι της.
«Όλες οι δημοκρατίες αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στην Ελλάδα και, όταν δέχθηκε επίθεση η πρεσβεία μας, αισθανθήκαμε σαν να δέχθηκε επίθεση η ίδια η Ελλάδα» τόνισε, προσθέτοντας: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αντίδραση της κυβέρνησής σας στο πρόσφατο επεισόδιο εναντίον της πρεσβείας μας».
Επίσης αναφέρθηκε στα εκατομμύρια των Ελληνοαμερικανών και στο ρόλο τους.
Με τη σειρά του ο γερουσιαστής Λέισι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν το σεβασμό τους προς την Ελλάδα, στέλνοντας στην Αθήνα έναν από τους καλύτερους πρέσβεις που έχουν, ενώ σημείωσε ότι νιώθει σαν στο σπίτι του, όταν επισκέπτεται την Ελλάδα.
«Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, δεσμούς αίματος με την Ελλάδα και ποτέ δεν θα σταματήσουν. Στηριζόμαστε στη συμβολή της Ελλάδας στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» κατέληξε.
Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης και συνεργασίας για τα ευρωπαϊκά και εσωτερικά θέματα, ανάφερε ο κ.Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως”δεν λέω ποτέ, τί συζήτησα με τον πρωθυπουργό”.
Σήμερα το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του κ.Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή, που θα ασχοληθεί με θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας Χουά Γιανμίν, ο οποίος στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου