ΤΟΠΙΚΑ

Τα οικονομικά “βραχνάς” για το Κοιμητήριο

τα-οικονομικά-βραχνάς-για-το-κοιμη-851206

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος του Κοιμητηρίου, το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού και κυρίως όσων απασχολούνται μέσω εργολάβου, ο βραχνάς του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει τακτοποιηθεί λογιστικά και θα πρέπει να αποπληρωθεί και μία σειρά από άλλες εκκρεμότητες απασχολούν από χθες τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου του Κοιμητηρίου.
Στην πρώτη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία μετά από πολλούς μήνες κύλησε ήρεμα, εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος ο κ. Θαν. Κουντουράς και αντιπρόεδρος ο κ. Στ. Λημνιός, και ουσιαστικά εκφράστηκε από όλους η πρόθεση να ασχοληθούν σοβαρά με τις μεγάλες εκκρεμότητες του Συνδέσμου, βάζοντας πρώτα και κύρια τάξη στα οικονομικά και κατά δεύτερο δίνοντας προτεραιότητα στο άλλο μεγάλο θέμα που αφορά στο προσωπικό.
Όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος Θαν. Κουντουράς, θα ακολουθήσουν μέσα στον επόμενο μήνα διαδοχικές συνεδριάσεις προκειμένου να υπάρξει αναλυτική οικονομική ενημέρωση για τις υποχρεώσεις αλλά και τις εκκρεμότητες που παραλαμβάνει ο Σύνδεσμος, αλλά και προκειμένου να βρεθεί λύση στο πώς θα αποπληρωθεί το δάνειο των 300.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι τρέχουν και βαραίνουν διαρκώς το Σύνδεσμο.
Παράλληλα όμως, όπως συμφωνήθηκε, θα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα το θέμα του προσωπικού, καθώς τέλος Φερβουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση για τους συμβασιούχους που απασχολούνται σε εργολάβο μέσω της προγραμματικής που έχει υπογραφεί μεταξύ Δ. Ν. Ιωνίας και ΔΕΜΚΑ για να καλυφθούν οι ανάγκες του Κοιμητηρίου.
Πρόκειται για 19 συμβασιούχους από τους οποίους οι 9 ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας να γίνουν αορίστου χρόνου, διότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως υποστηρίζουν, ενώ στο Σύνδεσμο απασχολούνται άλλα 9 άτομα που είναι μόνιμο προσωπικό.
Όπως τόνισαν οι κ. Κουντουράς και Λημνιός, θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί τι μέλλοι γενέσθαι με αυτούς που έχουν προσφύγει δικαστικά και έπειτα ο Σύνδεσμος να εξετάσει τη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ούτως ή άλλως θα είναι χρονοβόρος.
Για την απασχόληση εργαζομένων μέσω εργολάβου και την όλη διαδικασία που ακολουθείται εξέφρασαν έντονες ενστάσεις οι κ.κ. Καφρίτσας και Μωϋσίδης, ενώ ο κ. Αντ. Παππάς έκανε λόγο για “νταβατζιλίκι” που πληρώνει ο Σύνδεσμος απέναντι στους εργολάβους για να πάρει το λόγο ο κ. Μωϋσίδης, αναφέροντας: “Εγώ δεν θέλω να έχω σχέσεις με νταβατζήδες…. Δεν με νοιάζουν αυτά, καιρός είναι να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία και να έχουμε σαφή εικόνα για το προσωπικό, από πού προσλαμβάνεται, από πού και πώς πληρώνεται εδώ μέσα…”.
Ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει άμεσα να εξετάσει θέματα που αφορούν στο νεκροταφείο στην οδό Ταξιαρχών και που ανήκει διοικητικά, ενώ στο ίδιο θέμα ο κ. Λημνιός ζήτησε πριν ξεκινήσουν τα ουσιαστικά έργα εξωραϊσμού μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑ να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του ΔΣ, ώστε να μην ξεκινήσουν παρεμβάσεις που ενδεχομένως να μην ταυτίζονται με τη πολιτική βούληση του Συνδέσμου.
Επίσης, όπως αποφασίστηκε, άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση όλων των κοιμητηρίων- καθώς υπάρχει σχετική εισαγγελική έρευνα- ενώ για τις εκταφές όπως τονίστηκε θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να ενεργοποιηθούν ξανά τόσο στο παλιό κοιμητήριο στην Ταξιαρχών που από το 2000 έχουν γίνει ελάχιστες, αλλά και στον Κούκο, που στα δύο από τα τέσσερα ταφικά τετράγωνα οι εκταφές γίνονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 25% με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κορεσμό του χώρου.
Από σήμερα πάντως θα ξεκινήσει η διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί ένα νέο ταφικό τετράγωνο στη βόρεια πλευρά του κοιμητηρίου.
Το νέο Δ.Σ εξέλεξε χθες ομόφωνα και τη νέα Εκτελεστικής Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι κ.κ. Θαν. Κουντουράς, Στ. Λημνιός και Αντ. Καφρίτσας και αναπληρωματικός ο κ. Ν. Μαυρόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου