ΤΟΠΙΚΑ

Μαίνεται ο πόλεμος του υποκόσμου

μαίνεται-ο-πόλεμος-του-υποκόσμου-851206

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον υπόκοσμο. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ενέδρες που έστησαν πληρωμένοι δολοφόνοι που εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου, σκοτώθηκαν τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι δυο είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών.
Από το Νοέμβριο του 2005, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη νύχτα, έγιναν οκτώ δολοφονικές επιθέσεις με απολογισμό εννέα νεκρούς, έναν βαριά τραυματία και δυο βομβιστικές επιθέσεις.
Η μεγάλη σύγκρουση των «νονών» βρήκε για μια ακόμη φορά απροετοίμαστες τις αρχές ασφαλείας. Αν και τα σημάδια για τον πόλεμο της νύχτας ήταν εμφανή από πέρυσι, προς το παρόν οι έρευνες βρίσκονται στο μηδέν. Oι περισσότερες δολοφονικές επιθέσεις σχετίζονται, όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Ασφάλειας, με μεγάλη βεντέτα που έχει ξεσπάσει για άγνωστο λόγο ανάμεσα σε δυο αρχηγούς.
Μεγάλος σταθμός ήταν η «επιχείρηση σκούπα» της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 2002, όταν στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίσθηκε κατηγορήθηκαν 44 άτομα για συμμετοχή σε κυκλώματα προστασίας καθώς και για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Για τρία χρόνια, επικράτησε ύφεση, καθώς οι μπράβοι αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν.
Τον νέο πόλεμο στη νύχτα σηματοδότησε η δολοφονία του Αριστείδη Λακιώτη, τον Νοέμβριο του 2005. Στον ίδιο κύκλο βίας εντάσσουν οι αρχές ασφαλείας τη διπλή δολοφονία, τον Αύγουστο του 2006. Θύματα ο Κώστας Κουτελιέρης και ο Γιάννη Κάτσος. Ως αντεκδίκηση είχαμε τη δολοφονία του Γιάννη Γαβάκη τον Σεπτέμβριο του 2006. Ακολούθησε η δολοφονία στις αρχές Ιανουαρίου του 43χρονου βαρυποινίτη Σωτήρη Κούση. Ήταν μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος που είχε δράσει στη δεκαετία του 1990 και την ημέρα της δολοφονίας του βρισκόταν στην Αθήνα με οκταήμερη άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Μαλανδρίνου.
Το επόμενο επεισόδιο της βεντέτας φαίνεται ότι ήταν η διπλή δολοφονία του Γιάγια και του φίλου του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στη νύχτα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, έγιναν και άλλες ένοπλες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων του υποκόσμου που όμως δεν φαίνεται να σχετίζονται με την βεντέτα.
Για την Αστυνομία, πάντως, το σκηνικό που διαμορφώνεται μεταξύ των ομάδων των κακοποιών που πωλούν «προστασία» στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, ακόμη και σε καφενεία και περίπτερα, θυμίζει έντονα το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990: τότε, μια σειρά από δολοφονίες είχαν οδηγήσει στο «ξεκλήρισμα» τις συμμορίες των «σκληρών» κακοποιών, οι διάδοχοι των οποίων έχουν πλέον στα χέρια τους την υπόθεση «προστασία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου