ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν μόνο στις υποσχέσεις…

εμειναν-μόνο-στις-υποσχέσεις-851206

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) απέτυχε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτών για την ειρηνευτική δύναμη (8.000 ατόμων) που σχεδίαζε να στείλει στη Σομαλία, τη στιγμή που οι εντάσεις στη χώρα συνεχίζονται.
Μιλώντας στη λήξη της συνόδου της ΑΕ ο νέος πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της Γκάνα Τζον Κουφουόρ δήλωσε ότι αρκετά έθνη είχαν δεσμευτεί να στείλουν 8.000 στρατιώτες, αλλά η ΑΕ κατόρθωσε τελικά να συγκεντρώσει μόλις τους μισούς (4.000 άτομα).
«Κάνω έκκληση στα κράτη μέλη να συμβάλλουν (στην ειρηνευτική δύναμη) και περιμένουμε να απαντήσουν», είπε ο Κουφουόρ, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Σομαλία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με το BBC, η δύναμη που θα σταλεί στη Σομαλία, αναμένεται να αντικαταστήσει τους στρατιώτες της Αιθιοπίας, οι οποίοι ετοιμάζονται να αποσυρθούν. Προς το παρόν μόνο η Ουγκάντα, το Μαλάουι, η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν προσφέρει στρατεύματα.
Ενταση
Την ίδια στιγμή στη Σομαλία επικρατεί αναταραχή. Ένοπλοι εκτόξευσαν πυρά ολμών εναντίων στρατιωτικής βάσης στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου βρίσκονταν αιθιοπικά στρατεύματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν πέντε μεγάλες εκρήξεις στην πόλη.
Κυκλοφοριακή απαγόρευση επέβαλε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Μπαϊντόα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, ενώ αναμένεται να ληφθεί παρόμοια υπόθεση για την Μογκαντίσου.
Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Γιουσούφ, ανακοίνωσε την Τρίτη την διεξαγωγή ενός συνεδρίου συμφιλίωσης, το οποίο θα δώσει σε όλους τους Σομαλούς μια «δίκαιη ευκαιρία» να συμμετέχουν στις προσπάθειες να επιτευχθεί σταθερότητα στη χώρα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στο συνέδριο θα συμμετείχαν φυλετικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, αν και δεν ξεκαθάρισε αν θα συμμετέχουν μετριοπαθείς ισλαμιστές της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (UIC), αν και η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ ζητούν τη συμμετοχή των μετριοπαθών στη διακυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου