ΤΟΠΙΚΑ

“Πράσινα” καύσιμα αναζητά η Ευρώπη

πράσινα-καύσιμα-αναζητά-η-ευρώπη-851206

Στο πλαίσιο κινήσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης η Κομισιόν εισηγείται τροποποίηση της ντιρεκτίβας που αφορά στην ποιότητα των καυσίμων με ζητούμενο τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στην παραγωγή, διύλιση, μεταφορά και χρήση των καυσίμων θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη την προσεχή εβδομάδα, βάσει ανακοίνωσης του εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εισηγείται περικοπή των εκπομπών των ρυπογόνων αερίων κατά 10% στην περίοδο 2011-2020, έτσι ώστε έως το 2020 να υπάρξει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 500 εκατομμύρια τόνους.
Προτείνει ακόμα την εφαρμογή αυστηρότερων προδιαγραφών με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, για το ντίζελ και τη βενζίνη που πωλούνται στα 27 κράτη-μέλη.
Η πρόταση της Επιτροπής θα θέτει νέους κανόνες στις αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν αυτοκίνητα στην ΕΕ, ζητώντας τα νέα οχήματα από το 2012 και μετά να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, έναντι των 160 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο που ισχύει σήμερα.
Οι εν λόγω εισήγηση διχάζει, πάντως, τους Ευρωπαίους ιθύνοντες και προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου