ΤΟΠΙΚΑ

“Πόλεμος” για το “μαύρο χρυσό”

πόλεμος-για-το-μαύρο-χρυσό-851206

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί διακρατικές συμφωνίες, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις απειλές της Αγκυρας κατά της συμφωνίας Λευκωσίας-Καΐρου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι οι θέσεις που εκφράσθηκαν «έρχονται σε καταφανή αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του δικαιώματος που έχουν ανεξάρτητα κράτη να προχωρούν σε συνεργασίες μεταξύ τους, πόσο μάλλον όταν αυτή η συνεργασία είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και έχει ειρηνικό σκοπό, όπως τελικά είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε, επίσης, ότι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι καθόλου παραγωγική, «σε μία συζήτηση πολύ σοβαρή, σε μια εξέλιξη σοβαρή, που τελικά έχει στρατηγικό σκοπό τη σταθερότητα, την ειρηνική γειτονία και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ».
Κινητικότητα
Τις απειλές της Αγκυρας καταδίκασε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός και κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να καταγγείλει την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή βήματα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτός της διεθνούς έννομης τάξης και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην εξαντλείται μόνο σε δηλώσεις, που έχουν ως αποδέκτη την εσωτερική κοινή γνώμη, αλλά να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της εξωτερικής πολιτικής».
Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πιασιαρδής δήλωσε ότι η κυβέρνηση με διπλωματικά διαβήματα καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ ως «αδικαιολόγητες και απαράδεκτες τις απειλές της Αγκυρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αδιαφορεί για τις απειλές, αλλά και δεν ανησυχεί από αυτές.
Περιοδεία στη Θράκη
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη από τις 4 ώς τις 6 Φεβρουαρίου, προσκεκλημένη των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική πολιτεία συνεχίζει τη σταθερή της γραμμή στην εμβάθυνση και ενίσχυση της πολιτικής της ισονομίας και της ισοπολιτείας που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία ή προβληματισμός ως προς το πώς ο τουρκικός Τύπος ερμηνεύει την πολιτική αυτοπεποίθησης από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι ερμηνείες που μπορούν να γίνουν αφορούν, δεσμεύουν ή εκθέτουν αυτούς που τις κάνουν, είπε.
Τέλος, κωδικοποιώντας τις θέσεις της Αθήνας ως προς τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε το συναινετικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει μια λύση στο θέμα του Κοσόβου. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός, και ωριμότητα» επισήμανε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου