ΤΟΠΙΚΑ

Ποτέ ξανά τέτοια θηριωδία…

ποτέ-ξανά-τέτοια-θηριωδία-851206

Επτά λευκά κεριά άναψαν συμβολικά στην μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων του Ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια της χθεσινής συγκινητικής εκδήλωσης που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Η χθεσινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, έφερε δάκρυα στα μάτια των συμμετεχόντων και “ξύπνησε” εικόνες από το πιο φρικιαστικό έγκλημα της ανθρωπότητας. Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε, κατά το εθιμοτυπικό, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και ακολούθως, συνεχίστηκε με τις καθιερωμένες προσφωνήσεις, τους χαιρετισμούς και την απονομή τιμητικών διακρίσεων, στην αίθουσα του Δημαρχείου, σε ανάλογο κλίμα συγκίνησης. Στην προσφώνησή του, ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας τόνισε ότι “δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία”.
Οπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών “μέσω αυτής της εκδήλωσης τιμούμε την μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας που θανατώθηκαν με τον φρικτότερο τρόπο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το μήνυμα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη γιατί είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι αυτά τα αθώα θύματα ώστε να μην ξαναγίνουν ποτέ Ολοκαυτώματα.”. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος παρέστη επίσης στις χθεσινές εκδηλώσεις, τόνισε από την πλευρά του ότι “αποτίουμε φόρο τιμής στους 6 εκ Εβραίους της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 75000 ήταν Ελληνες Εβραίοι, οι περισσότεροι από την Θεσσαλονίκη και 5.500 από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και θανατώθηκαν”.

“Εκαιγαν
ζωντανά
τα παιδιά”

Συγκλονιστική ήταν η προφορική μαρτυρία του Σάββα Μάτσα, Κερκυραίου στην καταγωγή, ο οποίος βίωσε την φρίκη του Αουσβιτς, τον χαμό των δικών του ανθρώπων. “Πολλοί πέθαναν από την πείνα, το κρύο και τις κακουχίες,θυμάται, και στεναχωριέμαι πολύ, γιατί έχασα την οικογένειά μου, με τον πιο φρικτό τρόπο. Είναι θαύμα τ ότι με βρήκαν ζωντανό οι συμμαχικές δυνάμεις που μας απελευθέρωσαν και δεν θα ξεχάσω ποτέ τις τάφρους από τσιμέντο όπου έριχναν τα παιδάκια και τα έκαιγαν ζωντανά για να μην χάνουν χρόνο γδύνοντάς τα. Ο κ. Μάτσας ανέτρεξε με συντριβή στα γεγονότα εκείνης της δραματικής περιόδου, λέγοντας “φύγαμε από την Κέρκυρα περίπου 2500 άτομα, φτάσαμε στο Αουσβιτς, και μας πήραν σε καταναγκαστικά έργα. Μετά έγινε διαλογή από τους κομάντος εργασίας, και γυρίσαμε ελάχιστοι. Εύχομαι αυτό να μην ξαναγίνει ποτέ πια. Να μάθει ο κόσμος και η νεολαία και οι επόμενες γενιές, τόνισε, όσα συνέβησαν”. Η πιο συγκλονιστική μνήμη που μοιράστηκε ο κ. Μάτσας με τους παριστάμενους ήταν η ομολογία “ μας πήραν όλους τους Κερκυραίους,να μας κάψουν, εν τω μεταξύ φέραν άλλους Ουγγαροεβραίους κι εμείς μας γύρισαν πίσω”.
Ο συγκλονιστικός επίλογος γράφτηκε από τον Νίκο Σωτηρίου, καθηγητή Ιστορίας του Κολεγίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι “το Ολοκαύτωμα είναι ένα στίγμα γι αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινο πολιτισμό και το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν στις μέρες μας ιστορικοί οι οποίοι αρχίζουν να αμφισβητούν όλη αυτή την ιστορία σαν να επρόκειτο για μια μυθοπλασία. Εχω σπουδάσει στην Γερμανία κι έχω γυρίσει αυτά τα στρατόπεδα ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έδωσαν απλώς την ζωή τους, έδωσαν μια μαρτυρία για το πως μένει ο άνθρωπος όρθιος απέναντι στην πιο χυδαία βαρβαρότητα και πρέπει οι νέοι να μάθουν αυτή την ιστορία, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που άνοιξαν τον δρόμο στον Ναζισμό”. Ο κ. Σωτηρίου εξέφρασε την άποψη ότι “ ο Ναζισμός δημιουργήθηκε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες όπου ο Γερμανικός λαός αισθανόταν ταπεινωμένος, πάμφτωχος και περιφρονημένος. Γι αυτό, κατέληξε, δεν πρέπει να υπάρχει λαός περιφρονημένος, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι περιφρονημένοι, καταπιεσμένοι, γιατί μοιραία θα δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες για να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου