ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα «ντόπια» χοιρινά

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-τα-ντόπια-851206

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης, με αφορμή τις εκθέσεις της έκτακτης επιθεώρησης των ελεγκτών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου που διενεργήθηκαν στη Μαγνησία, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις στη διακίνηση και σφαγή ζώντων ζώων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου, στην εισαγγελική του παραγγελία ζητά από τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας κ. Δημ. Λαγουδάκη να πραγματοποιήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση και να συγκροτήσει κλιμάκιο ελέγχου, το οποίο θα ελέγξει τα πιστοποιητικά χοιρινού κρέατος από τη Δανία, το οποίο διακινήθηκε ως ελληνικό και θα λάβει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί, πραγματοποιήθηκε έκτακτη έρευνα, που έγινε κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντού στο Ν. Μαγνησίας στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2007, προκειμένου να διερευνηθεί υπόθεση διακίνησης και σφαγής χοιρινών προέλευσης Δανίας και Ολλανδίας από εκτροφείο του νομού Μαγνησίας. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο λειτουργούσε παράνομο κύκλωμα «ελληνοποίησης» χοιρινού κρέατος, με προέλευση από Δανία και Ολλανδία. Πρόκειται συνολικά για ποσότητα περίπου 6.000 ζώων, που εισήχθησαν από δυο συνεργαζόμενες εκτροφές του νομού Μαγνησίας σε σταυλικές εγκαταστάσεις της περιοχής Αερινού.
Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, όλες οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα , προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων, όπου κριθεί απαραίτητο, ενώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προχωρούν στην διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και θα επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου