ΤΟΠΙΚΑ

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για το Κόσοβο

πλησιάζει-η-ώρα-μηδέν-για-το-κόσοβο-851206

Αποσπάσματα του σχεδίου Αχτισάαρι για το Κόσοβο δημοσιεύονται χθες στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Epoka e re». Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπάρχει ο όρος ανεξαρτησία, αλλά τονίζεται ότι το Κόσοβο θα έχει δικαίωμα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με βάση τις προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ο κ. Αχτισάαρι, «το Κόσοβο θα είναι πολυεθνική κοινωνία, με δημοκρατική αυτοδιοίκηση, η οποία θα στηρίζεται στους νομοθετικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς θεσμούς με πλήρη σεβασμό στους νόμους».
Θα έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και να αιτηθεί την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Η άσκηση της εξουσίας θα στηρίζεται στην ισότητα των πολιτών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και στην προαγωγή, προστασία και συμβολή όλων των κοινοτήτων και όλων των μελών τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, το Κόσοβο θα έχει Σύνταγμα, ανοιχτή οικονομία με ελεύθερο ανταγωνισμό και επίσημες γλώσσες θα είναι η αλβανική και η σερβική.
Θα έχει ακόμα σημαία και ύμνο, τα οποία θα αντανακλούν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του. Στο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι το Κόσοβο και η Σερβία ενθαρρύνονται για συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των όρων της λύσης, που προτείνει ο κ. Αχτισάαρι.
Η διεθνής κοινότητα θα επιτηρεί, θα παρακολουθεί και θα έχει τις αναγκαίες εξουσίες για τη διασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής της λύσης.
Πάντως, ο μετριοπαθής ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο απόσχισης του βορείου τμήματος, εάν το Κόσοβο ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκλας» του Βελιγραδίου επισημαίνει ότι στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο σερβικός πληθυσμός θα αντιδράσει κηρύσσοντας την ανεξαρτησία των περιοχών όπου αποτελούν πλειοψηφία.
Ο ίδιος κάλεσε τον σερβικό πληθυσμό να επιδείξει σύνεση και να μη βγάλει βεβιασμένα συμπεράσματα, όταν θα ανακοινωθεί η πρόταση Αχτισάαρι, αλλά να περιμένει να μελετηθεί το σχέδιο από τη σερβική διαπραγματευτική ομάδα ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου