ΤΟΠΙΚΑ

Πολεμική τσάρκα στο Αιγαίο

πολεμική-τσάρκα-στο-αιγαίο-851206

Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις της Λευκωσίας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στα χωρικά της ύδατα. Τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποιήσαν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που όμως υποβάθμισε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπουγιούκανιτ, προσερχόμενος σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ΑΜπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε ήδη πλοία σε περιπολίες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν χρειάζεται να στείλουμε νέα.»
Το θέμα των περιπολιών τουρκικών πλοίων κοντά στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας έφερε στη δημοσιότητα το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ανακριβής η πληροφορία, λέει η Λευκωσία
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής ανέφερε ότι ελέγχεται ως «ανακριβής» η είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου.
«Αυτό που συνέβη είναι ότι μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κινήθηκε χθες κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κύπρου, εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ήδη κατέπλευσε στη βάση της Μερσίνας» προσέθεσε ο κ. Πασιαρδής.
Στο θέμα αναφέρθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με την Εθνική Φρουρά και θα πράξει ανάλογα, αν υπάρξει θέμα παραβίασης των χωρικών της υδάτων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε σχετικά: «Δεν επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα πρακτορεία».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και το Λίβανο σε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στα χωρικά της ύδατα.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρχικά την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς και στη συνέχεια της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου να μην προχωρήσουν στις έρευνες, υπενθυμίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι απλώς προασπίζει τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της Αθήνας.
«Οι θέσεις που εκφράστηκαν (από την Αγκυρα) έρχονται σε καταφανή αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του δικαιώματος που έχουν ανεξάρτητα κράτη να προχωρούν σε συνεργασίες μεταξύ τους, πόσο μάλλον όταν αυτή η συνεργασία είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και έχει ειρηνικό σκοπό, όπως τελικά είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου