ΤΟΠΙΚΑ

Στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου…

στη-μνήμη-του-νίκου-κούρκουλου-851206

Ενθερμος υποστηρικτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου υπήρξε ο αξέχαστος Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αποδέχτηκε το 2002 την πρόταση της τότε Διοίκησης του Κ.Ο.Δ.Β., να μεταφέρονται παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην πόλη του Βόλου σε σταθερή και μόνιμη βάση. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας καθιερώθηκε η παρουσίαση της παράστασης της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου κάθε καλοκαίρι στον κύκλο των θερινών εκδηλώσεων που φιλοξενεί ο Κ.Ο.Δ.Β., καθώς επίσης και η παρουσίαση μίας τουλάχιστον από τις παραγωγές του Εθνικού που συμμετέχουν στα Επιδαύρεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Βόλος είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, η οποία δεν αγοράζει την παιδική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά αντίθετα με έξοδα του Εθνικού παρουσιάζεται κάθε χρόνο η παραγωγή της Παιδικής Σκηνής στην πόλη μας.
Ο Νίκος Κούρκουλος, αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο της παιδικής σκηνής του Βόλου, θεώρησε αναγκαίο για τα μυημένα στη θεατρική πράξη παιδιά του Βόλου, να παρακολουθούν μία μεγάλη παιδική παραγωγή και το καλοκαίρι και παγίωσε έτσι τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Βόλο.
Με δική του λοιπόν πρωτοβουλία, σπουδαίες παραγωγές με την υπογραφή του Ιουλίου Βερν (‘Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες’ σε σκηνοθεσία Μαριάνας Τόλη), της Κάρμεν Ρουγγέρη (‘Οδύσσεια’ σε σκηνοθεσία της ιδίας), του Θερβάντες (‘Δον Κιχώτης’ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, του Αριστοφάνη (‘Όρνιθες’ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου), του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας’ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη) κ.α. παρακολούθησαν οι μικροί φίλοι του Θεάτρου στο Βόλο και απέκτησαν σημαντική θεατρική εμπειρία.
Το ενήλικο κοινό του Βόλου επίσης, με την υποστήριξη του Νίκου Κούρκουλου, παρακολούθησε σπουδαίες παραστάσεις όπως ο ‘Ιππόλυτος’ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, η ‘Λυσιστράτη’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, οι ‘Βάκχες’ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, η ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ο ‘Σέντζας’ του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου κ.α., χωρίς ποτέ ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός να κληθεί να χρηματοδοτήσει το ελάχιστο για την παρουσίαση των παραστάσεων αυτών στην πόλη του Βόλου.
Τέλος, οι φωτογραφίες από μεγάλες παραστάσεις που κοσμούν το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αποτελούν ευγενική προσφορά του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος έδωσε την άδεια στο Δη.Πε.Θε. Βόλου να παραλάβει από το φωτογραφικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου τις ιστορικές αυτές φωτογραφίες και να τις εκθέσει στο χώρο του Θεάτρου μας. Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει ο Νίκος Κούρκουλος, όχι μόνο για το Εθνικό Θέατρο, αλλά για όλο το θεατρόφιλο Ελληνικό κοινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου