ΤΟΠΙΚΑ

Κοινή στέγη για τη δια βίου εκπαίδευση

κοινή-στέγη-για-τη-δια-βίου-εκπαίδευση-851206

Σε κοινή στέγη από το 2008, στο Βόλο, οι δομές δια βίου εκπαίδευσης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς επιθεώρησε χθες, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, τις εργασίες στο πρώην εργοστάσιο Μουρτζούκου, το οποίο προβλέπεται από τον ερχόμενο Ιανουάριο να στεγάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Κέντρο Εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, τη Σχολή Γονέων, καθώς και αυτόνομα προγράμματα.
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσαμαδιά, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης κτιριακής υποδομής για τη λειτουργία των δομών δια βίου εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας.
Το κτίριο παραχωρήθηκε από το δήμο Βόλου –οι τεχνικές υπηρεσίες του συνέταξαν τη μελέτη- στο υπουργείο Παιδείας και το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ύψος της επένδυσης, η κτιριακή υποδομή και ο εξοπλισμός ανέρχονται στο 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, η πλήρης ανακατασκευή του θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ στις αρχές του 2008 θα εγκαινιαστεί.
Η προσπάθεια στον τομέα της δια βίου μάθησης έχει ήδη αρχίσει να παράγει αποτελέσματα, δήλωσε ο κ. Τσαμαδιάς και «η χώρα έχει ξεφύγει από τη θέση του ουραγού και αρχίζει πλέον να καλύπτει το χάσμα που τη χώριζε από τους εταίρους της στην Ε.Ε. και να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα».
Η Μαγνησία κινείται στο μέσο όρο επίδοσης της χώρας και καλύπτει το 3,5% του πληθυσμού στόχου, ηλικίας από 18 ετών και άνω.
«Βούληση της κυβέρνησης», δήλωσε, «είναι να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στον τομέα της δια βίου μάθησης».
Οι δείκτες συμμετοχής των ενηλίκων σε δομές δια βίου μάθησης εμφανίζονται αυξητικοί χρόνο με το χρόνο. Το εκπαιδευτικό έτος 2005-2006, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φοιτούσαν 3.000 ενήλικες, πανελλαδικά, ενώ φέτος ο αριθμός τους έφτασε τους 3.620.
Στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ο αριθμός των συμμετεχόντων από τους 65.000 πέρυσι αυξήθηκε στους 71.100 την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο.

Συναντήσεις
Κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Βόλο, ο κ. Τσαμαδιάς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χαρ. Σταχτέα, συναντήθηκε διαδοχικά με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και τον δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη.
Στη Νομαρχία, παρουσία της αντινομάρχη Παιδείας Νατάσσας Οικονόμου, ο κ. Παπατόλιας πρότεινε το συντονισμό των φορέων που σχετίζονται με τη διαρκή εκπαίδευση ενηλίκων.
Δεν είναι δύσκολο, είπε ο νομάρχης, το πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων να είναι συμπληρωματικό με το πρόγραμμα της ΝΕΛΕ και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων τους σε καινοτομικά θέματα, τα οποία πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την προοπτική της απασχόλησης.
Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε τον δήμαρχο για τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και ζήτησε τη στήριξη του δήμου Βόλου στις δράσεις που υλοποιούνται.
Από την πλευρά του ο κ. Βούλγαρης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για το έργο ανακατασκευής του πρώην εργοστασίου Μουρτζούκου, προκειμένου να στεγάσουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου