ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται στο Βόλο το Ιατρείο Γειτονιάς, η νέα δομή πρόληψης υγείας

ερχεται-στο-βόλο-το-ιατρείο-γειτονιάς-677213

Στο Βόλο θα λειτουργήσει μία από τις 11 τοπικές Μονάδες Υγείας, που ξεκινά πιλοτικά το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η νέα δομή θα είναι ένα αποκεντρωμένο «ιατρείο γειτονιάς», όπου ο οικογενειακός γιατρός και μία επαγγελματική ομάδα υγείας θα έχουν υπό την ευθύνη τους ένα συγκεκριμένο πληθυσμό και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή της υγείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δομή θα στεγαστεί μέσα στο ίδιο κτίριο που στεγάζονται σήμερα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο (Θρακών 20 – Παπαδιαμάντη).

Για την στελέχωση της συγκεκριμένης δομής, το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει θέσεις εργασίας γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για να στελεχωθεί το σύστημα περίθαλψης που ετοιμάζεται, καθώς στο Βόλο, που έχει επιλεγεί πιλοτικά για να λειτουργήσει αυτή η Τοπική Μονάδα Υγείας, προβλέπεται να υπάρχουν 4 οικογενειακοί γιατροί με ειδικότητα γενικού γιατρού ή παθολόγου, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλευτές , 2 επισκέπτες υγείας, 1 μαία, 1 κοινωνική λειτουργός και 2 άτομα για γραμματειακή υποστήριξη με καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης.

Η τοπική Μονάδα Υγείας ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως «ιατρείο της γειτονιάς» και θα έχει υπό την ευθύνη της περίπου 10.000 – 12.000 κατοίκους, που θα κληθούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται, όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι οι πολίτες υποχρεωτικά να απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν οδηγηθούν σε γιατρούς ειδικότητας ή στο νοσοκομείο, ώστε να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρείται τώρα για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Βόλου και στα εξωτερικά ιατρεία, εξαιτίας της έλλειψης ειδικοτήτων στα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα -αυτό χρονικά προσδιορίζεται στις αρχές της νέας χρονιάς και αφού δρομολογηθούν οι προσλήψεις- μονάδα αναφοράς για τα ιατρείο γειτονιάς που θα δημιουργηθεί στο Βόλο θα είναι η κεντρική Μονάδα του ΠΕΔΥ.

Για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να «τρέξει» προκήρυξη μόνιμων θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στην οποία «έξτρα» μοριοδότηση θα έχουν όσοι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ απολύθηκαν με τη δημιουργία των ΠΕΔΥ.

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου Γιώργος Μπακούλας ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωσε ότι: «πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα είναι αποτελεσματικό και προς όφελος των πολιτών, εάν και εφόσον, εξαρχής στελεχωθεί με τις ειδικότητες που προβλέπονται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά που αντί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση».

Ο προβληματισμός του διευθυντή του ΠΕΔΥ Βόλου θεωρείται απολύτως δικαιολογημένος, εάν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα τα ιατρεία στη νομαρχιακή μονάδα λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των γιατρών που απασχολούνται ακόμη και πέραν του ωραρίου τους, καθώς πολλές νευραλγικές ειδικότητες, όπως παθολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, νευρολόγοι και ψυχίατροι έχουν σχεδόν εκλείψει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου