ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγοί λαϊκών: «Φτάσαμε να πετάμε τα προϊόντα μας»

παραγωγοί-λαϊκών-φτάσαμε-να-πετάμε-τ-677110

Ζητούν άρση της απόστασης των πέντε μέτρων, που περιορίζει τη συμμετοχή στο 50% – Αγωνία για το μέλλον των λαϊκών, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο

«Φτάσαμε στο σημείο να πετάμε τα προϊόντα μας, γιατί χαλούν αδιάθετα. Ετοιμαζόμαστε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες, όμως δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τι ποσότητες θα καλλιεργήσουμε»… Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στη Μαγνησία όπως και σε όλη τη Θεσσαλία είναι σε απόγνωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Θεσσαλίας, Απόστολος Τσακανίκα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, από τον περασμένο Νοέμβριο οι λαϊκές αγορές οπωρολαχανικών λειτουργούν με τους πάγκους σε πέντε μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο και με το μισό δυναμικό. «Κάθε φορά εργάζεται μόλις το 50% των παραγωγών και ορισμένοι δεν δουλεύουμε ούτε 12 ημέρες τον μήνα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η λογική επιτάσσει ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των παραγωγών, τόσο αυξάνεται ο τζίρος. «Αυτό για εμάς δεν ισχύει. Δεν κάνουμε παραπάνω τζίρο, γιατί εξαιτίας της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε οικονομική κρίση, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά των απολύτως απαραίτητων. Οι ήδη μειωμένοι τζίροι μας συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο», αναφέρει.

Τα προϊόντα στους πάγκους μένουν αδιάθετα και οι παραγωγοί φθάνουν στο σημείο να πετάνε ό,τι καλλιεργούν καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. «Τι να πεις στα μαρούλια; Μη φυτρώνετε; Κάνουμε τον προγραμματισμό μας, βγάζουμε παραγωγή και δεν υπάρχει το καταναλωτικό κοινό να τη διαθέσουμε. Τώρα που προετοιμαζόμαστε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες πραγματικά δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε γιατί δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψουμε», προσθέτει.

Ο κ. Τσακανίκας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η απόσταση των πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων. «Και ένα μέτρο είναι αρκετό, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί μεταξύ τους θα έχουν δύο μέτρα απόσταση και οι καταναλωτές δεν θα συνωστίζονται γιατί θα υπάρχουν περισσότεροι πάγκοι κι άρα επιλογές. Δεν γίνεται στα μάρκετ να ισχύουν αποστάσεις 1,5-2 μέτρων και στις λαϊκές 5 μέτρων. Πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό και υπερβολικό μέτρο που ζητούμε να καταργηθεί», σημειώνει.

Αβεβαιότητα για το μέλλον φέρνει το νομοσχέδιο

Παραγωγοί και πωλητές στις λαϊκές αγορές όμως αγωνιούν και για το μέλλον των λαϊκών αγορών αλλά και της ίδιας της ύπαρξής τους. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα το νέο νομοσχέδιο απειλεί τον θεσμό των λαϊκών αγορών. «Αν εφαρμοστεί θα χάσουμε τη δουλειά μας, θα μείνουμε άνεργοι», επισημαίνει αναφερόμενος στις θέσεις των λαϊκών που πλέον θα μπορεί να διεκδικεί ο κάθε ένας και να μοριοδοτείται ανάλογα με την ηλικία και τα προσόντα του. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κλάδος ανοίγει παράθυρο για την είσοδο και εταιρειών στις λαϊκές αγορές στις οποίες μέχρι και σήμερα δραστηριοποιούνται παραγωγοί.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας προτείνει:

Οι αρμοδιότητες στις λαϊκές αγορές να είναι στην Περιφέρεια με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την επαρχία, με σύσταση 9μελούς επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των λαϊκών αγορών.

– Οι άδειες να συνεχίσουν να υπάρχουν και όχι να γίνουμε θέσεις, αλλά να υπάρχει αναβάθμιση θέσεων.

– Οι λαϊκές αγορές να είναι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης ενιαία.

– Ημερήσιο δικαίωμα μόνο για τις ημέρες που προσερχόμαστε και να είναι ανταποδοτικό το τέλος.

– Όχι στο SMS γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά, είναι εύκολο να το λέει κάποιος και να το επιβάλει από το γραφείο και άλλο εμείς που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εν μέσω λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, πέρα ότι καταργείται η ισονομία με τους υπόλοιπους κλάδους.

– Πρέπει η ασφαλιστική, φορολογική, δημοτική ενημερότητα να μην είναι προαπαιτούμενο στη θεώρηση αδειών αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Οι προϋποθέσεις αυτές να ισχύουν για τις νέες άδειες.

-Μείωση προστίμων για τα παραπτώματα, ΟΧΙ ανάκληση αδειών, τα πρόστιμα πρέπει να είναι για συμμόρφωση και ΟΧΙ για εξόντωση.

-Ο παραγωγός να έχει το δικαίωμα να μπορεί να πουλήσει την παραγωγή του σε όλη την επικράτεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου