ΤΟΠΙΚΑ

Επιτυχημένη η εκδήλωση για την τρούφα

επιτυχημένη-η-εκδήλωση-για-την-τρούφα-851206

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή αλλά και η επιτυχία της ειδικής εκδήλωσης με θέμα την καλλιέργεια του μανιταριού «Τρούφα» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής , από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα στοιχεία που αφορούν στο τρόπο της καλλιέργειας , τα είδη αλλά και τις τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν αγρότες και της περιοχής μας που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τη καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους μανιταριού.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας αντινομάρχης κ. Δημ. Μεργιαλής, η αντιδήμαρχος Αργαλαστής κ. Χαριτώ Σπανοδήμου, ο Δήμαρχος Μηλεών-Γεωπόνος κ. Απόστολος Αρέθας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Ευάγγ. Παπαστεργίου, από την πλευρά του Περιφερειακού Παραρτήματος Kεντρικής Eλλάδος του ΓEΩTEE ο κ. Σπύρος Βλιώρας, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Ρούμπος Διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου, που παρουσίασε ταυτόχρονα τους δύο επίσημους ομιλητές, τον Δρ. Στέφανο Διαμαντή τακτικό ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ και τη γεωπόνο κ. Μαρία Γιδαράκου.

Ο κ. Διαμαντής
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, αναφέρθηκε στην ιστορία των μανιταριών στη χώρα μας εξειδικεύοντας ταυτόχρονα στο μανιτάρι τρούφα, όσον αφορά στην δυναμικότητα και στην αποδοτικότητα της νέας αυτής καλλιέργειας. Όπως υποστήριξε, «κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων να πει αν η καλλιέργεια μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε έδαφος, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί εδαφολογική μελέτη που θα το αποδείξει. Η καλλιέργεια μετέπειτα δεν απαιτεί χειρωνακτικό έργο, ενώ η πρώτη απόδοση θα είναι μετά από πέντε κατά μέσο όρο χρόνια. Σκυλιά και θηλυκά γουρούνια είναι στην υπηρεσία των κυνηγών τρούφας και την ανακαλύπτουν από την μυρωδιά που μοιάζει με την μυρωδιά των ορμονών που εκκρίνουν τα αρσενικά ζώα. Είναι γνωστά περίπου 70 είδη τρούφας σε όλο τον κόσμο, από τα οποία τα 30 τουλάχιστον βρίσκονται αποκλειστικά στην Ευρώπη». Στην αγορά όπως είπε ο ίδιος , βρίσκουμε τρούφες ολόκληρες ή τριμμένες (συσκευασμένες σε βαζάκια με ελαιόλαδο), πολτό τρούφας ή ελαιόλαδο αρωματισμένο με τρούφα. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα υψηλή, γι’ αυτό η καλλιέργειά της θεωρείται κερδοφόρα, ενώ για έναν παραγωγό που θα ασχοληθεί με την τρούφα, υπολογίζεται ότι το καθαρό κέρδος του θα είναι περίπου 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Η. κ. Γιδαράκου
Στα είδη τρούφας και τις καλλιεργητικές τεχνικές αναφέρθηκε η κ. Μαρία Γιδαράκου, γεωπόνος και υποψήφια διδάκτωρ. Όπως ανέφερε, «οι τρούφες είναι οι καρποφορίες (μανιτάρια) υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες). Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους συνήθως 2-7 εκατοστών και χρώμα γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος περίπου 6-15 εκατοστών.
Οι μύκητες που καρποφορούν ως τρούφες συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτών και για το λόγο αυτό οι τρούφες εμφανίζονται πάντοτε γύρω από δένδρα. Η συμβίωση πραγματοποιείται κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη, όπως τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και οι φλαμουριές. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τρούφας, μεταξύ των οποίων (με τη μεγαλύτερη εμπορική σημασία), η Tuber melanospotum ,η ποικιλία Tuber brumale var brumale, η ποικιλία Τ. aestivum forma uncinatum κ.λ.π.».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου